wikipedia

wikipedia

„Заслуга за обществото имат както оптимистите, така и песимистите. Оптимистът например е измислил самолета, а песимистът — парашута.”

Бърнард Шоу
wikipedia

wikipedia

„Досадното на този свят е, че идиотите са уверени в себе си, а умните са изпълнени със съмнения.“
Бъртранд Ръсел
wikipedia

wikipedia

 

 

„Щастието е тогава, когато това, което мислиш, това, което казваш и това, което правиш, са в хармония.”
Махатма Ганди

 

 

 

 

wikipedia

wikipedia

 

„Ако мислиш, че си много малък, за да зависи нещо от теб, опитай да спиш с комар в стаята.“
Далай Лама

 

 

интернет

интернет

Александър Велики, Наполеон, Мусолини и Хитлер – всички те страдали от айлурофобия – страх от котки.

 

 

 

интернет

интернет

 

Работа е, когато ставаш в 7:00, а се събуждаш в 12:00. Ваканция е, когато се събуждаш в 7:00 и ставаш 12:00.

 

 

 

wikipedia

wikipedia

 

Всеки човек има свой уникален отпечатък на езика, досущ като пръстовите отпечатъци, които са неповторими за всеки човек.

 

 

 

 

 

wikipedia

wikipedia

Знаменитият предприемач и създател на автомобилната компания „Форд“ – Хенри Форд, бил известен антисемит. На стената в кабинета си той имал портрет на Хитлер, под който висял надпис „Вдъхновение“.

 

 

 

 

 

 

wikipedia

wikipedia

Леонардо да Винчи е можел едновременно с едната ръка да рисува, а с другата да пише.

 

 

 

raffic_germanyНай-голямото автомобилно задръстване е станало през април 1990 година на границата между бившите Източна и Западна Германия. В колоната са чакали 1 500 000 автомобила.

 

 

shampagne14 км/ч е началната скорост на тапата на шампанското, а полетът й може да достигне до 12 м височина.

 

 

 

Gustav-Eiffel secret roomАрхитектът на Айфеловата кула Густав Айфел, проектирал за себе си частна стая почти на върха на кулата, която може да се види и днес.

 

 

 

google-camelGoogle е наел камила за създаване на Street View на пустинята Liwa, Abu Dabhi. Използвана е камера закрепена на гърба на животното, за да се документират подвижните пясъци на пустинята.

 

 

Общото тегло на човHuman brain scanешкия мозък представлява 3% от теглото на тялото.  Въпреки това, той използва 20% от енергията на човешкия организъм.

 

 

 

Човешкото око раgreen screenзличава най-много нюанси на зеления цвят в сравнение с останалите цветове. Това е причината да се използва при уредите за нощно виждане.

 

 

 

jail_smallДържавата с най-много затворници е САЩ – 2.2 млн. души или 25% от всички затворници в света. Следват я Китай и Русия съответно с 1.5 млн. и 870 хил. души.

 

 

 

komar_smallКомарите са убили повече хора, отколкото всички войни в нашата история, взети заедно. Комарите наброяват около 3 500 вида и се срещат на всички континенти освен Антарктида.

 

 

arnoldОт 1983 година досега Арнолд Шварценегер е номиниран за най-лош актьор за три филма, за най-лоша второстепенна роля за три филма и има една номинация за най-лоша екранна двойка.

 

 

sahara-peizaj_smallСредната температура на Земята е около 16,1 °C. Най-студеното място е Антарктида, където средните годишни температури са -57°C, а най-горещото – пустинята Сахара със стойности, надвишаващи +50°C.

 

 

Borisova-gradina_smallОт 1999 г. насам след решение на Министерство на околната среда и водите, датата 28 май е определена за Ден на парковете в България.

 

 

 

beesМедоносните пчели събират прашец и нектар от около два милиона цвята, за да се напълни един буркан мед. За целта те изминават над 90 000 км.

 

 

footstepПри една крачка се натоварват около 200 мускула в човешкото тяло. За сравнение усмивката става с помощта на 17 мускула, а намръщването – с 43.

 

 

RedwoodНай-високото дърво в света носи името Хиперион и е с височина 115,25 метра. Точното местоположение на дървото се пази в тайна.

 

 

 

warНай-кратката война в историята е между Обединеното кралство и Занзибар. Занзибар се предава след 38 минути след 500 човешки загуби, а от страна на Англия само един моряк е ранен.

 

 

Copenhagen-ParkВ Копенхаген има закон, според който трябва да има поне по 1 парк или плаж, достъпни за всеки гражданин в рамките на 15 минути вървене пеша.

 

 

 

crimeВ Норвегия е популярно по време на Великден да се разгадават криминални случаи, свързани с убийства. Затова телевизиите излъчват подобен тип филми и сериали, а вестниците публикуват съспенс истории.

 

 

parking womanВ китайски търговски център местата за паркиране за жени-шофьори са по-широки с близо 30 см.

 

 

 

pironЧовешкото тяло съдържа желязо, достатъчно за изработката на 7.6-сантиметров пирон.

 

 

 

 

cup-of-black-coffee1Най-много кафе се пие във Финландия – на глава от населението се падат средно по пет чаши кафе дневно.

 

 

 

first tvПървият домашен телевизор е демонстриран през 1928 г., а големината на екрана е 3 на 4 инча.

 

 

 

gunВ Мичиган са с най-либералните закони за притежаване на оръжие. Оръжие може да има всеки жител на щата, навършил 12 години.

 

 

28 ЮНИ Е МЕЖДУНАРОДНИЯТ ДЕН НА CAPS LOCK-A.

 

 

 

toiletКазанчето в тоалетната изразходва тридесет и пет процента от вътрешната консумация на вода в домовете.