NPMGЕдин случай, разиграл се до двора на елитно столично училище и по чудо разминал се без жертви, ни провокира да поставим отново въпроса за сигурността в училищата. Ето и конкретните факти:

Мъж на средна възраст е бил нападнат от ученици пред Националната природо-математическа гимназия в София, заради закачка с тийнейджърка. Инцидентът е станал в понеделник (18.11) следобед. Около 16 часа 50-годишният Румен К. вървял по улица „Якубица“ в квартал „Лозенец“. Минавайки покрай Природо-математическата гимназия, разменил няколко думи с две ученички. Според него те го обидили с някаква подигравка, а според тях – той опитал да ги задява. Румен изпуснал нервите си, издърпал едното момиче за косата, ударил й шамар и си тръгнал. Но двама от съучениците й – Николай и Недко, излезли навън и му се нахвърлили. Румен пък извадил джобен нож. Тримата си разменяли юмруци, ритници и удари с нож в рамките на няколко минути. До фатален завършек не се стигнало единствено благодарение на минувачи. Въпреки това и тримата побойници били ранени. 18-годишните Николай и Недко били откарани с линейка във Военна болница, където лекарите установили разрязване на бузата при единия и намушквания в бедрата при другия. Румен пък бил задържан от полицията и отведен в ареста на Четвърто РПУ. Очевидци твърдят, че по главата му имало няколко прорезни рани.

В момента, много директори са изправени пред остър проблем – от една страна в делегираните им бюджети липсват средства за охрана, а от друга страна е много деликатно събирането на каквито и да е пари от родителите. Ясно е, че качество на охраната може да се гарантира само при затваряне на цикъла от охранителни услуги, а именно – физическа охрана, охрана чрез СОТ и видеонаблюдение. Само в комплексност може да бъде гарантиран цялостен мониторинг на дадено учебно заведение, което е едно от условията за превенция на нарушенията.

GSS_sn

Богдан Стойчев

В търсене на компетентно и професионално мнение, Security.bg се обърна към БОГДАН СТОЙЧЕВ, управител на Глобал Секюрити Сървисис (GSS). Освен представителството на Европейската комисия и Европейския парламент и още десетки фирми и индивидуални клиенти, тази компания охранява и много училища в София, сред които 95 СОУ „Проф. Иван Шишманов“, 79 СОУ „Индира Ганди“, 56 СОУ „Проф. Константин Иречек“, 90 СОУ „Ген. Хосе де Сан Мартин“, 103 ОУ „Васил Левски“,  77  ОУ „Св. св. Кирил и Методий“, 37 СОУ „Райна  Княгиня”, СМГ „Паисий Хилендарски”.

Фирмата бързо набира популярност сред ученици и родители, за което спомагат и ефектно направените флаери със съвети, които се разпространяват в училищата. Ето и какво пише на тях, като общи съвети:

–         Не приемай подъръци, бонбони, лакомства и пари от непознати;

–         Не давай адрес или телефон на непознати;

–         Не си тръгвай от училище с непознати;

–         Не се качвай в кола на непознати;

–         Не се прибирай сам от училище;

–         Не бягай от час!

Интересни са чисто професионалните съвети, които фирмата Глобал Секюрити Сървисис – GSS дава на учениците:

–         Казвай на охранителите, ако имаш проблем;

–         Казвай на охранителите, ако някой те притеснява;

–         Казвай на охранителите, ако другарчето ти има проблем;

–         Казвай на охранителите, ако някой притеснява другарчето ти;

–         Уважавай охранителите и разчитай на тях, те са тук, за да те пазят!

Flaer-2 

Г-н Стойчев, как ви хрумна идеята да направите тази кампания?

Опитваме са да наложим нов, модерен и европейски стил на работа. Като пример, ще дам един обект, на който проектирахме и ще монтираме обезопасителна ограда с цел по-голяма сигурност. В Европа, охранителните фирми предлагат голям набор от услуги, в полза на клиентите си, като това е и нашата идея – да предложим и осигурим всички нужди в сферата на сигурността.

Тези флаери са част от една мащабна организация, която ние създаваме специално за училищата, които охраняваме. Следващите стъпки са обучения, свързани с евакуация при пожар, земетресение и други ситуации. Предвиждаме и лекции на тема безопасност в интернет, както и много други полезни съвети и напътствия, като предпазване от наркодилъри, престъпници и пр. Естествено, всяка стъпка, съгласуваме с директорите.

Опитваме се да предложим нови похвати и същевременно да ангажираме учениците да осъзнаят, че в голяма част сигурността им зависи и от самите тях.  Конкретно флаерите са насочени към най-малките ученици.

Прилагате  ли по-специален подбор за вашите охранители, които работят в училища?

Ние охраняваме различни по специфика обекти, но за мен охрана на училище е най-отговорната част в нашата професия. Всеки кандидат минава няколко интервюта, като аз  лично провеждам последното интервю. От момента, в който подписахме първия договор с училище, разработихме специални инструкции за охранителите. Провеждаме обучения за разпознаване на специфични опасности за учениците, действия в екстремни ситуации, работа с видеонаблюдение, СОТ и т.н.

Провел съм  многократни разговори с всички колеги (охранители и администрация) и те знаят и осъзнават, че охраняваме на първо място децата, едва след това материалните ценности в обекта. Ние имаме застраховки, които биха ни покрили евентуална щета, но децата няма как да ги застраховаме… Много държа на отговорно отношение и ангажираност от страна на охранителите, назначени в училищата и те го знаят. Извършват се всекидневни проверки от страна на преките ръководители и колегите знаят, че могат да разчитат на моментално съдействие в случай на нужда.

Обръщат  ли се за съвети по сигурността към вас  учители или родители?

Ние имаме голям опит в охранителната сфера и го използваме, и споделяме с всички възложители.  Правим чести срещи с директорите, даваме предложения и заедно избираме подходящия модел за всеки обект. Дори в момента обсъждаме идеята наш представител да се среща с родителите и да обсъжда заедно с тях и учителите въпроси и проблеми, свързани със сигурността. Смятам че това би било полезно както за нас, така и за самите родители.

 Има ли „рецепта“ за сигурност в училище?

Няма универсална рецепта. Всеки обект, всяко училище има различни проблеми. Именно затова ние подготвяме индивидуален проект (концепция) за сигурност, съобразен с обекта, криминогенна обстановка, уязвими места и пр. Като цяло, основната функция на охраната е превенцията и от тази гледна точка, за нас най-важно е охранителите да спазват стриктно инструкциите, да подържат непрекъсната връзка с възложителя, с преките си отговорници.

Съвсем скоро имаше сигнал от МВР за евентуални вандалски постъпки в няколко училища. Веднага създадохме организация -обходи от мобилни патрули, нощни смени, засилено присъствие на наши служители  в и около обектите… За радост нямаше проблеми, но това е превенцията и според мен върши работа.

Все пак в голяма степен, начинът на работа зависи от самите охранители, затова ние уважаваме и подкрепяме служителите си, готови сме да дадем и даваме шанс за развитие, инвестираме в обучения. От голяма важност за мен е охранителите да бъдат доволни и сигурни, че във всяка ситуация могат да разчитат на фирмата.

Накрая искам да благодаря на колегите, които пряко организират и ръководят охраната на училищата за професионализма, ангажираността и отговорността които проявяват.

Print Friendly, PDF & Email