Бодигард е най-трудната, висша и ценна професия в охранителния бранш. За да бъдеш телохранител трябва да имаш безчет качества – рефлекси, бърз ум, физическа сила, предварителна подготовка, умения за стрелба и бой, жертвоготовност… Някои бодигардове обаче са по-интересни от други, било то с героизма или неуспеха си, и остават завинаги в историята. Това са истински уникални  и обикновени хора, издигнали се нависоко, въпреки че винаги са били зад светлината на прожекторите. Точно такива ще ви покажем в настоящия си материал – 10 от най-добрите и интересни телохранители, живели някога.

560x679xabe_lincoln.jpg.pagespeed.ic.vHKRsl6HoZ1 – Капитан Дейвид Дериксън, охранявал президента на САЩ Ейбрахам Линкълн.
Капитан Дейвид е бил толкова близък с президента и му е спасявал живота толкова пъти, че те са станали  повече от подчинен и работодател. Били са най-добри приятели и дори, за известно време, съквартиранти, спящи на едно легло. Двамата мъже не са се разделяли никога – Дериксън е спал в една стая с президента дори в селската му вила и в Белия дом. Отговарял е за личната му охрана и е бдял денонощно над Линкълн. Според някои двамата са били повече дори и от приятели, но историците все още спекулират на тази тема…

2 – Лорънс Туръд, охранявал Майкъл Джексън, Мохамед Али и Брус Лий.
Лорънс е друг представител на някои от най-интересните бодигардове в света. Израснал е семейство с 12 деца и е водил тежък и труден живот. Започнал е като обикновен бияч и охранител по различни нощни барове. С годините опит по улицата обаче е станал толкова добър, че скоро се издига и става най-доверен човек на редица звезди, най-голямата от които Майкъл Джексън. Някои казват, че Джексън се чувствал сигурен единствено когато бил с Лорънс. Телохранителят не оставя и незабелязан от филмовата индустрия и скоро става известен като актьор, благодарение на популярния в САЩ сериал „The-A-Team”. Въпреки противоречивото му минало и изглед се питаме – какъв ли умения трябва да имаш, за да си личен телохранител на хора като Брус Лий и Мохамед Али?

220x288xrostom.jpg.pagespeed.ic.eEcCadtX6r3 – Рустам Размадзе, охранявал Наполеон Бонапарт.
Човекът пазил една от най-важните исторически личности на всички времена. Живял е жесток живот и се е славел с огромно телосложение, изключителна сила и пълна отдаденост към Наполеон. Рамадзе е отвлечен на възраст около 13 години и продаден като роб. Попада под крилото на Бонапарт когато е на 15, тъй като той вижда голям потенциал в него. От тогава се е заклел, че няма да остави своя покровител и спасител, дори с цената на живота си. Където и да отидел Наполеон Рамадзе е бил с него. Всяка нощ е спял точно пред вратата на покоите на Нополеон и ясно е завил, че който иска да премине през тази врата, първо трябва да мине през тялото му. Желаещите са били малко…

300x236xAnna_Loginova-300x236.jpg.pagespeed.ic.qCdbXdMgRS4 – Анна Логинова, охранявала редица известни руснаци. В тази класация има място и жени. Защото за добрите телохранители полът не е от значение. Анна Логинова е била забележителна дама. Не само, че е имала уникални бойни умения, рефлекси и мисъл, но и преди това е била руски моден модел. Красотата й, съчетана с опита й са я правили любимка на много известни руски граждани – и мъже, и жени. Анна е обучавана лично от КГБ, но после решава да се оттегли и да използва наученото като телохранител. Умира едва на 29-години след удар по главата, нанесен й докато се опитвала да предотврати кражбата на „Порше“-то си.

5 – Клинт Хил, охранявал Жаклин Кенеди. Човекът, който цял свят ще запомни с това, че се опита да предотврати убийството на президента Кенеди и със сигурност спаси живота на съпругата му. В момента на стрелбата Клинт реагира почти моментално и скача в колата със забележителна бързина и рефлекси, без дори за миг да се замисли за собствения си живот. Истински горд представител на професията телохранител. Той е един от най-близките хора на Жаклин Кенеди и е поредното доказателство, че много често истинските бодигардове стават не само служители на хората, които пазят, но и техни първи, доверени приятели. През 2012 г. Клинт Хил публикува книга с мемоарите си за убийството на Кенеди и сподели на света трогателни истини за Жаклин. Книгата става бестселър.

126x226xTim_McCarthy_biopic.png.pagespeed.ic.pisMeuDU_p6. Тимъти МакКати, охранявал президента на САЩ Роналд Рейгън.
Тимъти е абсолютното олицетворение на най-върховното качество за един телохранител – саможертвата. На 30 март 1981 г. той поема с тялото си един от куршумите, предназначени за 40-тия президент на Америка. МакКати вижда насочения пистолет и скача инстинктивно, за да предпази жертвата с тялото си. След това се възстановява успешно и продължава да работи с пълни почести в Тайните служби. Когато се пенсионира става началник на полицията на града Орланд Парк, Илинойс.

300x168xmoshe-300x168.jpg.pagespeed.ic.ndFwZc-zE27. Моше Бенабу, охранявал Джъстин Бийбър
Това е може би най-не заслужилия телохранител в нашата класация, но е неизбежен, заради огромния скандал, който предизвика и занимава медиите дни наред. Моше е бивш израелски военен и признат за един от най-добрите бодигардове в момента. До толкова, че да го наемат за охрана на може би най-мразената и известна тийнейджърска звезда в света в момента. Един ден обаче, изпълнявайки служебните си задължения, Моше влиза в конфликт с Бийбър. Момчето се ядосва и започва да го обижда и удря с всичка сила в гърдите. След това телохранителят търси своите права и осъжда поп звездата на обезщетение 420 000 долара, с което и ще остане запомнен завинаги.

220x268xcoffelt.jpg.pagespeed.ic.iBgZ4mlImZ8. Лесли Кофилт, охранявал президента Хари Трумън.
Поредният пример за истинска саможертва и геройство. На 1 ноември 1950 г. се прави опит за покушение срещи Трумън. Кофилт обаче е там и поема куршумите, предназначени за президента. Забележителното е, че Лесли е прострелян смъртоносно в гърдите и корема, но запазва съзнание и до последно пази с тялото си Трумън. Скоро убиецът е обезвреден, президентът е невредим, но храбрият телохранител заплаща с живота си…

199x300xElijah-Shaw-199x300.jpg.pagespeed.ic.eirJ7ZFMCc9. Илия Шоу, пазил Наоми Кембъл и други известни личности. Илия е пример за истински бизнесмен, тръгнал от най-долното стъпало. Той започва като обикновен охранител, после става бодигард на важни личности, а накрая прави свой супер успешен бизнес, ставайки изпълнителен директор на голямата компания за охрана и сигурност Icon Services Corporatio. Компанията, освен, че предлага качествени услуги, е най-популярна и с това, че дава услугите си безвъзмездно за защита на жертвите на домашно насилие.

201x300x1_Mark_Hammer_Dixon-201x300.jpg.pagespeed.ic.gbOWMPD1de10. Марк „Чукът“ Диксън, охранявал Марк Рийд. Той е телохранител на известния в Австралия престъпен бос Марк Рийд. Обучаван е още от дете за тази работа и има забележителни качества и физика. Веднъж той придружава Марк Рийд до паркинг, където са паркирали. Изведнъж от тъмното излиза мъж, който носи огромен чук. Насочва го към главата на престъпния бос, но в този момент телохранителят застава на пътя му. Чукът се удря с всичка сила в гърдите на Марк Диксън, но въпреки това той намира сили и успява да повали и обезоръжи нападателя. От тогава получава прякора „Чукът”.

Източник – http://yourlocalsecurity.com

Print Friendly, PDF & Email