В настоящата втора част на материала (линк към част I) ще ви разкажем за още 5 от най-големите обири извършени в модерната история. Обири толкова големи и дръзки и извършени от толкова интелигентни и организирани престъпници, че са достойни за холивудски филм. Нашата класация не е подредена по позиции, защото обирите не са нещо, което трябва да бъде оценявано или на което трябва да се възхищаваме. Дори напротив – от тях трябва да се вземат ценни поуки, да се анализират максимално, за да се разбере къде са били пробивите в сигурността и охраната, за да не се повтарят и правят същите грешки.
6
6. Обирът в Музея на изкуството в Бостън – 1993 г.
Обирът от Музея в Бостън се смята за най-голямото документирано посегателство на предмети на изкуството. За съжаление, той е допуснат от двама неопитни млади охранители, които пазели музея. Те се оставили да бъдат убедени от двама маскирани като полицаи, които казали, че се озовават на подаден сигнал за спешен случай. Часът бил 1:24, а градът бил ангажиран с тържествата по случай деня на Свети Патрик. След като ги убедили, „полицаите” влезли в музея, но не и преди да закопчаят наивните охранители с белезници и да залепят устите им с тиксо. Така крадците останали необезпокоявани и имали цялото време на света, защото просто нямало кой да подаде сигнал за нередност. В рамките на над 80 мин. обирджиите спокойно обикаляли из музея и успели да подберат 12 картини с обща стойност над 500 млн. долара. Още по-фрапантно е, че двамата си тръгват без препятствие и притеснение, взимайки със себе си и записите от охранителните камери. Счита се, че „полицаите” са били аматьори, тъй като оставят в музея някои много по-скъпи експонати и не са предприели никакви мерки, за да не повредят картините. Откраднати са изключителни картини на Рембранд, Дега, Мане и други. Музеят предлага 5 млн. долара награда за информация, която доведе до хващането на крадците, но и до днес те остават неразкрити. Интересно е, че една от най-големите кражби в историята въобще е извършена по толкова абсурдно лесен начин. Грешките са твърде много и като че ли музеят трябваше да вложи 5-те млн. награда в системи за сигурност…
7
7. Централната банка на Форталеза (Бразилия) – 2005 г.
През уикенда на 5-7 август 2005 г. група мъже извършат един от най-големите, фрапантни и добре планирани банкови обири в историята. Обирът е извършен благодарение на прокопан под Централната банка на бразилския град Форалеза, тунел. Тунелът бил изкопан от лица, които наели имот в центъра на града и 3 месеца копали 78-те метра от къщата до банката. Една седмица им отнело да пробият подсилената стомана на трезора дебела 1,1 метра. Крадците успяват да задигнат 73 млн. долара от трезорите на банката, а кражбата е установена чак в понеделник. Откраднатите пари били от паричния резерв на държавата и не били нови. Теглото им било чудовищните 3.5 тона. Номерата на банкнотите не били последователни и това направило проследяването им невъзможно. Въпреки това, полицията започнала изключително мащабно разследване, в което били арестувани 25 души. На 22 октомври същата година, предполагаемият мозък зад обира,  Луис Рибейро, бил намерен от мъртъв с множество огнестрелни рани по тялото. При разследването са открити доказателства, че в отвличането и убийството са замесени полицаи и впоследствие трима служители на реда са арестувани. В следващите месеци полицията разкрива още шест отвличания, свързани с обира. Мистерията около обира продължава и до днес, след като над 40 млн. долара все още остават неоткрити. Става въпрос за изключително добре организиран обир, в който са участвали много хора, между които са се разразили интриги и борба.
8
8. Обирът от трезорът на Секюритас – 2006 г.
На 22 Февруари 2006г. между 1:00 и 2:15 часа маскирани мъже извършват най-големия обир в историята на Англия, отмъквайки 53 милиона паунда от трезора на една от най-големите охранителни фирми в света „Секюритас”. Управителят на трезора бил отвлечен в същия ден към 18:30 ч., докато карал към дома си от мъж дегизиран като полицай. За по-сигурно, престъпниците, отново използвайки полицейска дегизировка, задържали като заложници съпругата и 8-годишният син на шефа на трезора, отвличайки ги от къщата им и по-късно използвайки ги да принудят шефа на трезора да им съдейства. Междувременно друга част от престъпната банда нахлула в самия трезор и взела за заложници всичките му 14-служители. Нападателите били въоръжени до зъби с AK-47, пистолети и пушки. Под заплаха за живота на семейството си, шефът на трезора съдействал на престъпниците и им помогнал да отмъкнат парите. След края на обира обирджиите заключили целия персонал в клетките на трезора, но една от жените имала в себе си ключ и успяла да освободи останалите. Чак 1 час след като престъпниците избягали било съобщено на полицията. Две седмици след обира има 17 арестувани, обвинения са отправени към петима, намерени са 11 млн. лири от откраднатите пари, както и оръжията на престъплението. Освен това са открити няколко превозни средства, за които се смята, че са били използвани за извършването на престъплението. Претърсени са над 20 къщи, дворове и складове на територията на Великобритания. По случая са мобилизирани и работят повече от 300 полицаи и детективи. Полицията също така е иззела 3 500 веществени доказателства и има показанията на повече от 300 свидетели. В първите часове след обира властите наредили засилена охрана на пристанищата, летищата и на тунела под Ламанша, за да не могат крадците да изнесат парите извън пределите на Великобритания. Най-тежки обвинения са отправени към 57-годишния милионер и търговец на автомобили Джон Фаулър. Компанията, собственик на трезора „Секюритас“, и застрахователите й обещали награда от 2 млн. британски паунда на всеки, който помогне за намирането на парите и бандитите. Това е най-голямата награда, обявявана в историята на Обединеното кралство за издирването на престъпници.

9. Обирът от инкасо автомобил на Дънбар (САЩ) – 1997 г.
Обирът е планиран и извършен от Алън Пейс, който работил за Дънбар като регионален инспектор по безопасността. Като вътрешен човек, Пейс е успял да разучи всичко, което му трябва, за да извърши престъплението. Все пак неговата работа е била именно да предотврати подобни инциденти. Той използвал ключа си и заедно със съучастниците си влезли в сградата, където се съхранявали парите. Знаел къде са постовете и видео камерите, затова крадците успели да се скрият от видеонаблюдението и да обезвредят един по един всички охранители. На 13 септември, петък, трезорът бил отворен и благодарение на това обирджиите успели да отмъкнат всички пари и да ги натоварят в камион. Така били отмъкнати 19 млн. долара. Алън Пейс отмъкнал единствено торби с едри банкноти и непоследователни номера. След като обирът бил установен разследването се досетило, че става въпрос за вътрешна работа. Те разпитвали внимателно Пейс, но той не се издал и разследването попаднало в задънена улица. След време съучастниците успели да изперат парите с недвижими имоти и сигурно кражбата никога нямало да бъде разкрита ако не била глупостта на един от престъпниците на име Юджийн Хил. Той направил огромната грешка да плати на неизвестно лице с пачка пари с все още оригинална лента. Човекът на когото платил бил честен и веднага се усъмнил. Занесъл парите в полицията, където арестували Юджийн. Там той издал цялата банда и полицаите арестували Алън Пейс, който бил осъден на 24 години затвор. Огромна част от откраднатото обаче така и не била намерена.
10
10. Още няколко от най-мащабните обири
Последната позиция (но не по-големина на престъплението) заемат няколко обира. На 27 август 2003 г. четирима мъже, представящи се за туристи, откраднали шедьовър на Леонардо да Винчи от замък в Шотландия. Картината била оценена на 40 млн. долара, а за да я отмъкнат престъпниците използвали единствено… брадва.
На 11 август 2011 г. трима мъже със ски маски успяват да проникнат в Арт музея в Цюрих и да откраднат 4 картини на Ван Гог, Моне, Дега и Сезан на обща стойност 139 млн. долара.
Върхът на айсберга на изключително лесно осъществените обири, допуснати единствено заради минималните мерки за сигурност, се случва на 2 май 1990 г. Тогава 58-годишен куриер, сам самичък, пренася 301 брокерски облигации на стойност 1 млн. паунда всяка. В малка тъмна уличка куриерът бива причакан и заплашен с нож от неизвестен престъпник, който взима облигациите и бяга. В историята има много въпросителни и се предполага, че става въпрос за нагласена акция, тъй като никой не би оставил толкова огромна сума в ръцете на един единствен възрастен куриер, който се разхожда сам из града.
Най-големият крадец в историята обаче се оказва не кой да е, а обикновен сервитьор на име Стефан Брайтвизер. В периода 1995-2011 г., Стефан успява да открадне 239 картини от 172 музея по целия свят на обща стойност… 1.2 млрд. долара.

Тук можете да прочетете за другите мащабни обири описани в част I.

Print Friendly, PDF & Email