SAFERISE
Технологиите от филма „Специален доклад” на Спиблърг с Том Крус вече са остарели в сравнение с технологиите за сигурност днес. Или иначе казано, една нова система за сигурност звучи като изкарана от роман на Филип Дик (един от най-големите писатели на научна фантастика, филми като Minority Report и Blade Runner са правени по негови книги бел.ред) и може да звучи нереалистично, но всъщност съществува и е доста плашеща.

SafeRise разчита на комбинация от лицево разпознаване и биометрични технологии в реално време. Например, ако вие отидете до дадена врата от сграда, снабдена със системата, и искате да влезете, тя ще ви разпознае като доброжелател и ще ви пусне. Разбере ли обаче, че не сте желан зад вратата, просто няма да ви даде достъп. И всичко това без никакви нужни действия за доказване на личността от ваша страна.

Системата работи най-вече чрез „гледане” на лица. За това тя просто има нужда от профилна снимка на хората, които могат да бъдат допуснати (или пък на тези, които не трябва да имат достъп), за да анализира уникалните черти на лицето като пикселите между очите. „Ние се опитваме да копираме начина по който собствения ни мозък работи. Ние виждаме даден човек, неговото лице, как изглежда и как се движи и го разпознаваме. Това прави и нашата система”, казва израелската компания FST21, която разработва SafeRise.

Този, който гледа мониторите на охранителната камера, ще види, че софтуера слага жълти  „кутийки” върху лицата на  минаващите хора. Ако разпознае лицето, „кутийката” става зелена и човека ще бъде допуснат да влезе. Освен лицето, системата използва и биометрични данни като походката и гласа, за да разпознае личностите от далеч. Така че вече дори няма да се налага да спирате или да намалявате крачка, за да ви се отвори дадена врата, при това тя да е напълно защитена от външни нарушители.

Не е изненадващо, че тази усъвършенствана технология има корени във военните разработки. Основателят на компанията разработчик на FST21 е майор генерал Ахарон Зеви Фаркаш, бивш лидер на израелския Военнен разузнавателен директорат. Фаркаш също прекарва времето си в харвардското бизнес училище, след което напуска поста си през 2006 г. и основава компанията за разработки в сферата на сигурността и охраната, FST21.

Именно затова системата SafeRise е вдъхновена от технологии, които са били предназначени да пазят сигурността на границата между Израел и Палестина. Тъй като това е една от най-строго охраняваните и чувствителни граници в света, тези системи често могат да бъдат опасни. Всеки полицай ще ви каже, че думичките „тълпа” и „сигурност” обикновено не могат да се срещнат ръка за ръка.
sAFErisee

Според много хора, когато Фаркаш е бил начело на израелското разузнаване, сигурността в страната е започнала да поема живота им, а не обратното. Когато напуснал армията той вярвал, че неговата мисия е да продължава да се грижи за сигурността. Затова и основал FST21, където можел да прави каквото пожелае, без компромиси.

Лицевото разпознаване не е ново изобретение и то става все по-усъвършенствано с всеки изминал ден. Само миналата седмица научихме, че Фейсбук разработва подобна технология, която ще е способна лесно да разпознава милиони личности по лицата им, точно както го прави човешкия мозък. Проблемът обаче е, че този тип технологии работят със статични изображения на екран. Нещата стават много по-сложни когато разпознаването и идентификацията стават веднага, в реално време.

Според FST21 иновацията при тях е в това, че карат лицевото разпознаване да работи напълно съвместно с други методи за биометрична идентификация. Предполага се да работи като сцената от „Специален доклад”, където Том Крус се разхожда и всички машини за реклама знаят кой е той. Разбира се, тези машини сканират ретината.  SafeRise е по-модерна, защото сканира лица и тела.

Не ви ли звучи зловещо? Удобно, може би, но искат ли хората наистина техните лица да бъдат сканирани всеки път когато влизат в някоя сграда? Фейсбук, например, предизвика глобална вълна от възмущение когато обяви разработването на собствената си система за лицево разпознаване без знанието на потребителите. А ако SafeRise стане масова за употреба, вашето лице и тяло ще бъде сканирано също без знанието ви. Освен това системата автоматично ще запамети биометричната ви информация.

Дори е възможно в момента, в който четете тази статия вече да сте били идентифицирани. FST21 не разкрива информация относно местата където системата им вече се използва. Тя обаче е предназначена за големи офиси с много клиенти. По-голямата част от бизнеса на компанията е разположен в Израел, Латинска Америка, Франция и САЩ.
hp_inmotion6

Независимо какви са вашите мнения около технологията за масово разпознаване на лица – дали е пестене на време и сигурност или тотално нарушение на личното пространство – тя е тук. Точно сега военната технология е на работа, гледайки милиони хора, които влизат и излизат от различни сгради по целия свят. Тя е също по-лесно достъпна от всякога. Едно от най-интригуващите неща около тази система е, че работи съвместимо с почти всяка друга вече съществуваща охранителна система. Просто инсталираш софтуера и започваш да сканираш лица.

Предизвикателството на компанията сега е как да се справи с публичното мнение. Безспорно е, че повечето хора не се чувстват добре от факта, че лицата им се сканират без предупреждение. За момента FST21 се фокусира в работата с малки мрежи и подготвя софтуера си за определени задачи. Освен това системата още не е свързана с интернет, така че има малка вероятност да бъде хакната. От компанията повтарят, че нямат никакво намерение да пречат на обикновените хора, тяхната задача е да хванат „лошите момчета”.

Текст и снимки –  gizmodo.com 

Print Friendly, PDF & Email