Както сме казвали не един път – самозащитата е една от най-важните сфери на сигурността. Това да опазиш себе си и близките си в непредвидени нападения е приоритет номер едно, защото никога не се знае какво може да се случи, а противно на всеобщото мнение – нито един от нас не е застрахован. Обикновено атаки и заплахи от престъпници по улиците и парковете се извършват с ножове. На ножа обаче не се отговаря с нож, защото това не е оръжие за самозащита, а за нападение и шансът да спечелим такава хватка, ако сме неопитни, е много малък. Затова в тази статия ви предлагаме някои интересни клипчета, съвети и линкове за това какво да правим в случай на нападение с нож (не е особено много). Надяваме се никога да не ви влязат в полза.

Като за начало съществуват много бойни изкуства и курсове, които биха могли да ви научат как да се пазите от нападения с нож. Съветваме ви да се запишете на някой подобен курс, ако живеете в опасен квартал или ежедневно минавате по опасен маршрут. Един от бойните спортове, който се занимава със самозащита срещу нож е ММА, или „смесените бойни изкуства“, който представлява миш-маш от всякакви бойни изкуства и който за разлика от много подобни е реално приложим в истински ситуации.  Клипче от това бойно изкуство можете да видите тук (предупреждавам, че тук става въпрос за професионалисти, тренирали с години):

Разбира се, в абсолютно всички бойни изкуства и техники за самозащита с нож има едно основно правило и то е да отклоните атаката и да отстраните оръжието от нападателя си. Има десетки начини по които това може да стане. Друго известно изкуство против атака с ножове е така нареченото Krav Maga, чиято демонстрация можете да видите по-долу:

Друго много известно изкуство за самозащита против нападение с нож са филипинските техники, които са популярни в цял свят. Филипините са страната в която боравенето с хладно оръжие е култура и до днес.

Освен гореспоменатите съществуват десетки други бойни изкуства и техники за самозащита с ножове. За тях са писани стотици книги и статии и може да се говори безкрайно много. Въпреки това трябва да запомните, че всички тези изкуства са изключително сложни и изискват години тренировки, часове упражнения и невероятни рефлекси. Да се опитате да ги приложите в реална хватка, без всичко това, е равносилно на самоубийство. Друга, интересна статия, преведена на български и писана от професионалист на тема „Най-големите заблуди относно боя с ножове“, може да прочетете, ТУК. Статията действително е интересна и е писана от човек, който е посветил живота си на боравенето с ножове, затова ви препоръчваме да ѝ хвърлите едно око.

В гореспоменатата статия има един много ключов съвет, който цитираме и който казва всичко по темата:
„... срещу нож, общо взето имаш четири възможности. Най-добрата е да си плюеш на петите, ако можеш. Втората е моментално да направиш нещо, за да не допуснеш атаката да започне. Третата е да се отдалечиш, за да използваш оръжие с по-голям обсег на действие. Четвъртата е да се хвърлиш в безумно нападение и да се надяваш, че няма да получиш фатално нараняване, докато прегазваш противника си.
Не ме е грижа каква подготовка сте получили, това са единствените ви реалистични възможности и нито една от тях не е особено благоприятна, освен може би първата. Методите за невъоръжен бой срещу нож са фантастика. Хората, които ги преподават, явно никога не са се изправяли срещу решителен нападател с гол нож.

Все пак, ако ситуацията просто не позволява бягство или друг вид самозащита, най-основните и лесни техники за самозащита, чрез които все пак може да направите нещо, вижте по-долу. Както се вижда, най-важното е да хванете ръката на нападателя си и да му попречете да ви нанесе удар:

Въпреки всички фантастични клипчета, които показахме – в реална среда и от неподготвени хора те са силно нереалистични. Макар ножът да не е оръжие са самозащита, той си остава оръжие за нападение. Много статистики и изследвания показват, че в повечето случаи между двубой „пистолет-нож“ побеждава ножът. С голи ръце пък е почти невъзможно да се противодейства. За това прочетете в тази статия, която показва изследвания и експерименти за времето на реакция на престъпниците и други интересни неща за самозащитата. Затова, колкото и унизително да звучи, най-доброто оръжие срещу нападение с нож е моменталното бягство. Нищо друго не може да ви спаси срещу решен да ви нарани нападател, въоръжен с нож, освен евентуално спрей за самозащита и пистолет, ако успеете да ги използвате навреме. Най-добре никога не влизайте в конфронтация с човек с нож, обикновено това са крадци и ако нападателят иска просто да ви ограби… дайте му какво поиска – дори пълно портмоне и най-скъп телефон не си струват живота ви. Все пак, ако искате да бъдете винаги подготвени, можете да запишете някое бойно изкуство и да изучите самозащитата против нож.

За финал вижте клипче на BBC, което показва как в много ситуации ножът побеждава огнестрелното оръжие:

Print Friendly, PDF & Email