1-2 SONY CT03080101Pan-Tilt-Zoom камери или накратко PTZ са едни от най-модерните и ефективни камери за видеонаблюдение въобще. Преводът на това наименование би звучал така – „Въртене (хоризонтално)-Накланяне  (вертикално)-Увеличаване“ и би описал този вид охранителна технология прекрасно.

PTZ камерите могат да се управляват дистанционно по всякакъв начин – през компютър, чрез DVR устройството или дори през смартфон. Уникалното при тях е, че са „всевиждащи“. Тези камери могат автоматично или ръчно да приближават обекти и да се въртят вертикално от 0 до 90 градуса и хоризонтално от 0 до 360. Това означава, че само една камера може да „обхожда“ изключително голям периметър и винаги да е „нащрек“ за потенциални нарушители. Те имат и функция за автоматично патрулиране или движение по предварително програмирани „маршрути“.  Затова и днес сапредпочитаните и купувани камери.

Първоначално този вид камери е разработен за филмовата и фотографската индустрия, но след като се е видяла добрата им ефективност, те навлизат и в охранителния бранш. Освен въртенето и зуумването, PTZ камерите са най-вече известни с характерната си технология „промяна на пиксела“. Всяка такава камера има вграден софтуер, който следи за промяна в пикселите, генерирани във видеоклипа. А когато пикселите се променят, това означава, че има движение в наблюдавания сектор. Щом камерата засече това движение, автоматично започва видеозапис  и да следи движещия се обект. През това време софтуерът изчислява размера на обекта и неговото разстояние от камерата. Така тя задвижва своите оптически лещи и се фокусира върху обекта, приближава го и се старае той да стане максимално детайлен и стабилизиран. След като обектът излезе от полезрението на камерата, тя застава в първоначалната си, предварително зададена, позиция. Докато не засече нова промяна на пикселите.

panasonic-aw-he120-hd-sd-pan-tilt-zoom-camera-blackТази технология прави PTZ камерите една от най-лесните за управление и същевременно ефикасни камери, които могат да се намерят на пазара. Понякога (в определени ситуации) една подобна камера върши много повече работа, от колкото 3 обикновени „статични“, да речем. PTZ технологията позволява огромен кръгозор и интелигентност, не само снима, но и следи за потенциалните недоброжелатели.

Разбира се, като всичко друго и тази фина технология има свои минуси. Доказано е, че при много ниски температури функционалността ѝ намалява, а понякога механизмите ѝ отказват. Освен това при сътресения  (ако например е сложена на висок стълб и има силен вятър) могат да се случат обърквания в ориентирането ѝ. Като най-голям минус на PTZ камерата експертите посочват и най-големият им плюс – движението. Именно движението прави тези камера със сравнително кратък „живот“. Обикновено тези камери се задвижват с ленти, зъбци или обикновени двигатели. Но в един момент, рано или късно, всички двигатели изгарят, лагерите се износват, а лентите се разтягат. Точно затова повечето производители предупреждават клиентите си да ограничат движението на камерите си и да го настроят да се пуска само когато е необходимо – тоест при идентификация на движение.

Както може би сами сте се досетили, заради този минус, а и заради цялостната им характеристика – PTZ камерите не са подходящи за места, където преминават много хора. Това би ги объркало, а и би направило най-големия им коз – технологията за засичане на промяна на пикселите – безсмислен. Затова се препоръчва тези камери да се използват на места където няма толкова много хора и движението е по-скоро съмнително, от колкото обичайно – дворове, стаи през нощта и т.н.

В този аспект може дори да се каже, че PTZ камерите нямат точно „минуси“, а просто са „предназначени за конкретни цели“. Но все пак, за момента, все още много експерти предлагат PTZ камерата по-скоро като много добро допълнение за основната ви система за видеонаблюдение, отколкото като самостоятелна такава.

Print Friendly, PDF & Email