moto_4

Използването на мотоциклети за патрулна и охранителна дейност е утвърдена световна практика. Доказано е, че ефективността на реакция с използване на мотоциклети е много голяма при пътно-транспортни произшествия и в градска среда с голям автомобилен трафик, където задръстванията са по-скоро правило, отколкото изключение. Двуколесните мотори са много маневрени, компактни и бързи, а основното им предимство е, че могат да преминават през места, през които автомобилите не могат. Все повече внимание се обръща на характеристиките на мотоциклетите, най-много на тяхната скорост. Затова предпочитанията са към утвърдени марки като Yamaha, Harley-Davidson, BMW, Suzuki, Honda и др.

moto_2

Появата на мотоциклетите, като част от полицейските патрули, датира от началото на миналия век. За пръв път полицията в Мичиган купува мотоциклети Harley-Davidson през далечната 1908 г., скоро е последвана от колегите си от Илиноис. През 1909 г. полицай от Портланд, щата Орегон ползва свой личен мотоциклет за изпълнение на служебните си задължения. Като масово излизане на дежурство на патрулни мотоциклети в историята се посочва през 1911 г. в Калифорния.

moto_3Днес да си представим осъществяване на бърза реакция на сигнал в градска среда без мотоциклети е трудно. Те са част от „автопарка“ на всяка реномирана охранителна компания. Разбира се, България изостава и от тази световна тенденция. Родните охранителни фирми, които имат „бързоходни“ патрули на мотоциклети, се броят на пръсти. За съжаление такава е икономическата реалност. Само компании, които имат функциониращи мониторинг-центрове, развили са в достатъчна степен автомобилния си парк и са отработили успешни варианти за реакция, могат да си позволят да инвестират в мотоциклети. В интерес на истината в по-малки населени места това и не се налага.

Тук е мястото да обърнем внимание и на подготовката на хората, които ползват мотоциклетите. Те не само трябва да имат умения и опит за шофиране в най-нотоварен трафик в градска среда, но и трябва да притежават качества на охранители – да осъществяват проследяване и неутрализиране на престъпници и да ги предават на органите на полицията. Откритостта на мотоциклетистите, за разлика от охранителите в автомобили (дори и небронирани), които им служат за естествено прикритие, налага те да бъдат снабдени с бронежилетки, шлемове и други пособия.

Print Friendly, PDF & Email