Китай. Една от най-големите световни икономики. Държава с население 1.35 милиарда души, от които 4.5 милиона работят като охранители. Сигурно повече от където и да е другаде.

Все повече се търсят услугите на частни фирми в Китай и съответно все повече хора започват да работят като охранители. Стартовата заплата на охранителя е различна в зависимост от регионите на страната, но средно е около 400 долара. Професията обаче предлага възможност за реализация и ако охранителят е кадърен, може да се издигне на по-висока длъжност с по-голяма заплата. Докато в миналото охранители обикновено са ставали пенсионери и бивши военни и полицаи, днес все повече млади хора, често дори с добро образование, опитват да намерят късмета си в това поприще. Манталитетът и желанието за качество на самите клиенти също се  е променил. Охранителите, които знаят английски, могат да работят с високотехнологични устройства и умеят да се справят в рискови и аварийни ситуации, се търсят изключително много. Същото важи и за висшисти, които специализират в охранителния бранш, експерти по сигурност, мениджъри, техници и други.


Интересното е, че много млади хора с диплома от висше учебно заведение търсят реализация в охранителната професия. В Китай на година диплома от ВУЗ взимат около 7 млн. души и малко от тях успяват да се реализират и да работят това, което са учили. Един регионален мениджър на около 1000 охранители например, взима около 1600 долара, което за страната е много висока заплата. За да стигнеш до там обаче, често трябва да започнеш от най-долното стъпало в сектора – обикновения охранител. Любопитен факт е, че въпреки огромния брой гардове в страната, регистрираните фирми са около 3000… малко повече от фирмите в България.

В момента охранителната индустрия в Китай процъфтява, а бъдещето й е светло. И как няма, при положение, че в страната всяка година над 600 000 души могат да се похвалят със състояние над 1 млн. долара. Браншът на сигурността е почти изцяло приватизиран, но остава твърдо извън границите на чуждестранните фирми. Парадоксалното е, че въпреки това има огромно търсене към чуждестранни специалисти. В момента индустрията в страната се развива с толкова огромни темпове, че истинските специалисти са много ценени. Богатите клиенти могат да наемат частен бодигард, който да е с тях непрекъснато, за около 40 хил. долара на година.  За такъв човек обаче има големи изисквания, които трудно могат да се покрият.
C606N0102H_2013資料照片_N71_copy1
Именно заради това търсене се появява и друг характерен фактор за бранша в Китай – обучителните лагери за сигурност и охрана. В много страни има подобни, там се създават най-големите професионалисти и условията в тях обикновено са повече от строги. Тук обаче думата за условията е „жестоки”. Тези лагери обучават в продължение на месеци бъдещи професионални охранители, като ги подлагат на изключителни тренировки, учат ги на желязна дисциплина, физическа сила, бързина и много други. От тях излизат само най-добрите и издръжливите. В обучителните центрове не се прави никаква разлика между мъже и жени и те се обучават наравно, без никакви привилегии или по-малко натоварване. Все повече е търсенето на професионални бодигардове жени, което е добре платена и престижна професия. В консервативен Китай  богатите дами предпочитат да бъдат пазени от представителки на нежния пол, отколкото от мъже. А според проучвания над 30% от богатите в страната са именно жени.

В последните години Китай усилено се бори с корупцията в бранша и успешно разграничава и прекъсва връзките на полицията с частния сектор. Любопитен факт е, че в страната има едно интересно условие за хората, които искат да основат частна охранителна фирма. Основателят е задължен да има най-малко 5 години стаж в областта на полицията, армията, Министерството на правосъдието или в охранителна фирма. Правилата за носене на огнестрелно оръжие са жестоки и безкомпромисни. Това се регулира стриктно и ефективно. Едва шепа охранители и още по-малко фирми имат право да предлагат охранително услуги, изискващи носенето на оръжие. Но и това не е и нужно, защото същите правила важат и за обикновените граждани. Много малко хора в Китай като цяло имат право да носят оръжие, а закупуването на такова на черния пазар е трудно. Затова и по-голямата част от престъпленията не се извършват с пистолети и пушки, а с ножове. Което е и причина на средностатистическия охранител да не му трябва нещо по-сериозно от палка или спрей. 


Въпреки че официално охранителите в Китай са около 4.5 млн., ако се съберат всички останали служители в индустрията, както и онези, които работят незаконно и не са регистрирани, цифрата нараства значително – около 10 млн. души. Същото важи и за доходите на частния охранителен бранш в страната, които по последни преброявания са около 6.5 милиарда долара годишно, но всъщност може би много повече. Точни статистики в огромна страна като Китай и най-вече в този, тепърва развиващ се, бранш не са възможни. В едно, обаче, са сигурни всички – секторът се превръща в една от най-доходоносните, бързо развиващи се и търсени индустрии.

Print Friendly, PDF & Email