li-security-shirt-620-istoc
След като ви запознахме с някои от най-основните разлики между различните чисто охранителни професии и основните стандарти в САЩ, продължаваме поредицата си с една сякаш пренебрегвана страна – Канада.

В Канада частната охрана попада под юрисдикцията на канадските 10 провинции и 3 територии. Всички 10 провинции и територията Юкон имат законодателство, което регулира индустрията с договори. Тези, общо 11 юрисдикции, изискват от компаниите, които предлагат услуги за сигурност и частна охрана, да бъдат лицензирани. Освен това се регулира използването на белезници и огнестрелни оръжия от частните охранители. Огнестрелните оръжия на частните охранители са или изцяло забранени, или позволени при определени обстоятелства. Федералните закони на страната също ограничават способността на охранителите да бъдат въоръжени. Има обаче изключения в самия закон, които позволяват да се носи огнестрелно оръжие извън дома, само в случай когато трябва да се изпълняват професионални задължения в охраната на важен обект, личност или превоз.

Британска Колумбия, макар част от Канада, има някои собствени правила. Там частният охранителен бранш се ръководи от Закон за службите за сигурност и Регламент на услугите за сигурност. Охранителите трябва да са поне 19-годишни, да са преминали успешна проверка за предишни криминални деяния и да завършат курс за обучение. Що се отнася до оръжията и белезниците – те са много строго регулирани и почти забранени. Изключение се прави много трудно, когато се извади специално разрешение от правителството. Също и за охранителите, които се движат с инкасо и бронирани автомобили. В миналото само хора, които са били наети от частна охранителна фирма, са могли да бъдат охранители. Едва през 2009 г. е позволено  да има и частни охранители, които са наети от дадена личност или семейство, за да пазят, например, някоя къща.

Канада следва все по-засилващата се тенденция в световен мащаб частните охранители да са повече от полицаиите. В страната има регистрирани над 140 000 частни охранители при около 70 000 активни полицейски служители, точно 2 пъти повече. Според някои експерти в Канада е необходим по-внимателен надзор над сектора за сигурност, тъй като хората  свикват да комуникират и да се осланят на частни охранители, отколкото на полицаите.

Частните охранители, в случай на необходимост, имат правото да правят граждански арести и да възпрат потенциални нарушители, докато пристигне полицията. В последните 5 години са подадени около 1000 жалби срещу частни охранители или компании за сигурност, което за огромната Канада е сравнително малък брой. В страната обаче има дебати за това колко е удачно частните охранители да са толкова много, освен това много хора се притесняват, че правата и свободата на охранителите стават все по-големи, а границите между тях и полицаите се размиват.

Местната полиция защитава публичната собственост и пространства. За частни имоти или собственост, използвани и за обществени цели, например летища стадиони и др., собствениците се обръщат към частни охранители. Тяхната задача е да поддържат реда и прилагането на регламентираните правила за безопасност и охрана в рамките на дадения обект. Те защитават имуществото против кражба и вандализъм, осигуряват сигурността на ценни пратки и други.

Въпреки това става все по-трудно да се определят ясно ролите на полицая и частния охранител в Канада. Разликата обаче е много голяма. Докато полицаите имат дългогодишна подготовка и множество проверки, то охранителите преминават през проверки и обучение, които са многократно по-малки и лесни. Докато полицаите се учат в специални академии и колежи, то почти всяка охранителна фирма в Канада има различна система за обучение. Въпреки това всяка провинция има собствени, минимални стандарти за обучението, които трябва да бъдат следвани от всички.

Нарастването на охранителите във всяка провинция в Канада е различно. Колкото повече престъпност има в дадена провинция, толкова повече се търсят охранители. Статистиките обаче сочат, че всяка година охранителите нарастват средно с около 15%, докато полицаите – с около 3%. Нараства и броят на жените, заети с тези професии. Например през 1996 г. 1 от 8 полицаи е жена и 1 на всеки 5 охранители, докато през 2006 г. всеки пети полицай и всеки четвърти охранител е жена. Любопитно е, че през 2006 г. аборигенските племена в Канада са представлявали 3% от населението, но 4% от полицейските служители и 5% от частните охранители са били аборигени. Най-голям брой охранители в Канада са пенсионерите над 55-годишна възраст – над 26% от всички. Едва около 37% от охранителите обаче имат по-високо от средно ниво на образование.

Следенето за лицензи в Канада е изключително строго. Всеки, който бъде хванат да извършва охранителна дейност без нужния лиценз, може да бъде осъден на 1 година затвор и глоба в размер на 25 000 канадски долара. Възрастта за изкарване на такъв лиценз е различна в различните провинции и варира от 18 до 19 години. Щатни полицаи нямат право да работят и като охранители. За лиценз е необходим и специален бърз курс, който се предлага в почти всеки колеж и фирма за сигурност. За да се завърши курс за частен детектив и „двойна охрана” (с повече права) обаче, трябва да се издържи изпит, а самото обучение е по-скъпо, трудно и продължително (но не колкото полицейското). Изпитът включва 60 въпроса и е с продължителност 2 часа. Той цели да провери подготовката на бъдещите охранители – правата им, дейностите, които ще извършват и т.н. След преминат курс и тест, хората, желаещи да станат охранители, трябва да подадат молба за лиценз до Министерството на безопасността и органите на властта в конкретната провинция, в която искат да работят. Следва щателна проверка за миналото им и чак тогава се издава лиценз.

Print Friendly, PDF & Email