2014.01.09_EUROSUR monitoring center

EUROSUR мониторинг център (Снимка: europarl.europa.eu)

Новата европейска система за мониторинг на държавните граници “Eurosur” започна дейност в 18 държави, членки на Европейския съюз. Предназначението на системата е да координира реакцията на силите за сигурност на континента в борбата с незаконната имиграция и организираната престъпност, съобщава “La Opinion”.

““Eurosur” е система, която служи за споделяне на информация в реално време относно случващото се по границите, редом с останалите сили за сигурност на страните-участнички „, заяви на дневен брифинг говорителят на Европейската комисия Мишел Черконе .

Новата система ще може да открива бедстващи плавателни съдове с имигранти, които се опитват да достигнат европейските брегове и да им бъде оказана помощ в съответствие с международните изисквания за правата на човека.

2014.01.09_EUROSUR refugees

Бежанци в Средиземно море (Снимка: picture-alliance)

Това включва принципа “няма връщане назад” в техните страни, в случай че бива подлагана на риск тяхната почтеност. Черконе заяви, че избягва да дава оценка дали “Eurosur” ще може да предотврати трагедии като тази до бреговете на италианския остров Лампедуза, където през октомври миналата година загинаха повече от 300 нелегални имигранти.

Този механизъм за наблюдение на границите ще се ангажира с борбата срещу трафика на наркотици и хора чрез координация между Агенцията за граничен контрол “Frontex” и различните национални надзорни органи.

“С този нов инструмент ще имаме възможността по-добре да определим рисковете, които съществуват по границите“, заяви говорителят и отбеляза, че “споделянето на информация е законово задължение на участващите държави”.

2014.01.09_EUROSUR border patrol

Испански граничен полицай на пост (Снимка: Getty Images)

Цената на новия механизъм за мониторинг ще възлезе на 244 милиона евро. Между 2014 и 2020 г. е периода, след който предстои оценка на ефективността на проекта, съобщава изпълнителната власт на ЕС.

Към момента “Eurosur” е започнал сътрудничество с органите отговарящи за сигурността на 18 страни-членки на юг и на изток от ЕС, принадлежащи към шенгенското пространство, плюс Норвегия.

Останалата част от страните, подписали това споразумение са Исландия, Лихтенщайн и Швейцария и всички страни от ЕС с изключение на Обединеното кралство и Ирландия. Последните две страни ще се присъединят към “Eurosur” в рамките на една година, в съответствие с графика, установен от Европейската комисия.

Print Friendly, PDF & Email