Въпреки че човекът никога няма да бъде заменен, машините все повече улесняват работата му и я правят по-ефективна. Това важи за всички сфери, включително и охранителната, и военната, където роботиката набира все по-голяма сила. В тази втора статия от новата ни поредица ви представяме някои от най-интересните и полезни роботи, използвани за цели, свързани със сигурността.

Boston Dynamics е една от най-големите за роботика  в света. Повечето от проектите им се финансират директно от военните на САЩ. Компанията е основана през 1992 г. и се занимава предимно с военно дело, но и прави всякакви експерименти и опити с различни роботи. Характерно за тях е, че повечето им машини приличат и са взели механиката си от животинския или човешкия свят. В настоящата статия ще разгледаме някои от най-интересните им модели.

Един от най-интересните роботи използвани (всъщност роботът все още се тества и доизпипва) за военни цели е LS3 или познат още като „кучето робот“. Toй е наистина уникален и е предназначен да помага на морски пехотинци и обикновена пехота при пренос на товари и изследвания във всякакви терени. Уникалното при този робот е, че може да разпознава гласови команди като „включи се“ (engine on)“, „изключи се“ (еngine off), „спри“ (stop), „следвай плътно“ (follow tight). Роботът може да носи до 180 килограма багаж, включително боеприпаси и оръжия. В момента се усъвършенства да стане максимално тих и полезен. За момента е способен да се движи до максимум 12 километра в час при равен терен и до около 5 при труден. По него има още не малко работа – той издава много шум и е нестабилен при стръмни терени, но в момента, в който недостатъците му бъдат премахнати, LS3 може да стане изключително полезен и дори смъртоносен военен робот.

Друг, много интересен, робот, отново на Boston Dynamics, е SandFlea, или „роботът бълха“. Това е изключителен робот съгледвач, предназначен за военни цели. „Бълхата“ е пригодена за използване предимно в градска среда и за проучване на опасни сгради. Роботът тежи едва 5 килограма, управлява се с дистанционно и може да скача почти на 10 метра! SandFlea се води за един от най-добрите разузнавателни роботи в света, защото е изключително малък, много подвижен и здрав. Има възможност да скача от етаж на етаж и от покрив на покрив без да се счупи. Освен това разполага със специална HD камера, която поддържа ясна картина дори при полет и по време на големи скокове.

RHex-BostonDynamics1Друг робот, разбира се, отново силно вдъхновен от животинския свят (или по-скоро този на насекомите) е RHex – шестокрака буболечка. Отново разузнавателен робот, способен да преминава през всякакви препятствия, благодарения на шестте си накрайника, приличащи едновременно на крака и на колела. Роботът е малък, подвижен и трудно забележим  – способен е да се движи през всякакви терени и да прониква в тунели, пещери и други. Водоустойчив е и разполага с предни и задни камери за наблюдение. Управлява се дистанционно до 700 метра разстояние.

RiSE: The Amazing Climbing Robot е робот катерач, приличащ на паяк. Способен е да изкачва абсолютно вертикални повърхности като стени, огради, стълбове и други.  Това се осъществява благодарение на специалната му опашка и миниатюрни нокти. Роботчето тежи 2 килограма, дълго е 25 сантиметра и преминава 30 сантиметра за 1 секунда. Всеки от шестте му крака се захранва от двойка малки електрически мотори. Отново може да се използва за военни цели, макар че да е от по-„незначителните“ проекти на Boston Dynamics.

BigDog e най-известният и опасен робот на Boston Dynamics. Подобен на вид на LS3 той прилича на куче, но е дори още по-ужасяващ и е като изкаран от най-големите ни кошмари. Чудовището е дълго 91 сантиметра, високо е 76 и тежи около 110 килограма като може да носи това от 150 килограма. Издръжлив е на падания, удари, ритници, може да изкачва наклони до 35 градуса, да преминава през всякакви терени и дори да се задържа на лед. Освен всичкоBigDog разполага с манипулатор, който може допълнително да хваща, носи и мята различни предмети. Способен е да „удря“ и „мачка“ с тежките си крака. Според създателите това е  направено, за да се справя с препятствия на пътя, а не да удря хора, но дали е така…

Завършваме статията с един не толкова военен, колкото впечатляващ робот – CHEETAH – най-бързият робот на земята. Разбира се, тук отново имаме „плагиатстване“ от животинското царство – CHEETAH е механичният брат на гепарда. Роботът точно копира гръбначния стълб, краката и движенията на най-бързото животно. Именно той държи рекорда за най-бърз робот на крака – невероятните 47 км/ч.

Print Friendly, PDF & Email