AK-47 - най-популярното оръжие в света

AK-47 – най-популярното оръжие в света

Безспорно има едно оръжие, което е над всички останали –автомат „Калашников”. Оръжие толкова популярно, продавано, боеспособно и надеждно, че не случайно то и неговият създател биват наричани „легенди”.

Михаил Калашников е роден на 10 ноември 1919 г. в с. Куря, Русия. Животът му приключи миналия месец, когато си отиде на 94 г. Наричан от мнозина „най-известния руснак в света”, Калашников със сигурност променя оръжейната история. Калашников е 17-то дете в семейството си. Води тежък живот, докато през 1938 г. не е призован на служба в Червената Армия. Там завършва курс със специалност механик-водач на танк и започва да служи в танков полк в Украйна. Участва във ВСВ като командир на танк със звание старши сержант. През 1941 г. е ранен в битката при Брянск. Именно по време на лечението започва да прави първите си чертежи за огнестрелно оръжие. По-късно преминава изключително успешно курс в конструкторското бюро в Подмосковието. Работи в оръжейния завод в гр. Ковров, Владимирска област.

Михаил Калашников

Михаил Калашников

Именно там, вече  натрупал опит и знания, доразвива идеята и създава през 1947 г. своето легендарно оръжие – Калашников AK-47. С автомата печели анонимен конкурс и той е пуснат в масова употреба през 1949 г. Най-голямата спекулация около Михаил Калашников е, че малка група от хора и историци го набеждават, че е плагиат на идеи и оръжието въобще не е негово. Това се дължи на близкото му сътрудничество с не по-малко легендарният тогава немски конструктор на оръжия Хуго Шмайсер, създател на пушката “MP-43”. В град Ижевск двамата си сътрудничат и самият Калашников се учи и влияе много от Шмайсер. Това е видно от факта, че двете им оръжия си приличат поразително много на външен вид, но конструкциите им са различни. Според спекулантите обаче AK-47 е разработен в действителност от екипа на Хюго Шмайсер в периода 1946-48 като за основа е използвана автоматичната карабина STG-44. Това обаче никога не бива доказано.

Въпросът кой е създал това оръжие обаче, бледнее пред неговата популярност. „Калашников” е революция в оръжията. В сравнение с автоматите използвани по време на ВСВ той е много по-лек и компактен. Стреля с боеприпаси  7,62 х 39 мм, тежи 3.8 кг без патрони, дължината му е 870 мм, а стандартния му пълнител побира 30 патрона. AK-47 стреля ефективно до 400 м със скорост 715 м/сек или 600 изстрела в минута. Оръжието е боеспособно, леко, удобно и бързо. Най-големият му плюс обаче е простотата с която е направен. Всяка част може да се замени лесно, а самото му производство е бързо и евтино. „Калашников” е изключително надежден – засича рядко, лесно се чисти и ремонтира, издържа при всякакви атмосферни условия и стреля дори когато е изцапан с кал или пясък. Не случайно и до ден днешен можете да чуете легендите как по време на войната във Виетнам американските войници са захвърляли своите пушки М 16 и са вземали AK-47 от мъртвите си врагове.

Казват, че във Виетнам войниците зарязвали своите M-16 и AR-15  за AK-47

Казват, че във Виетнам войниците зарязвали своите M-16 и AR-15 за AK-47

Именно простият дизайн, надеждността и евтиното производство правят „Калашников” уникално оръжие. AK-47 е един от главните участници в почти всеки военен конфликт по света – от датата на създаването си до днес. Той е най-разпознаваемото, разпространено и продавано оръжие на Земята. От него са произведени над 100 милиона броя и производството продължава и до днес. Бройката създадени нелицензирани автомати е неизвестна. Армиите на над 50 държави са въоръжени или са били въоръжени с „Калашников”. Това е оръжие толкова култово, че дори присъства  в националните символи на някои страни – на герба и флага на Мозамбик, на герба на Зимбабве и други. В Египет е издигнат паметник на автомат „Калашников”, а пък в някои африкански държави кръщавали децата си Калаш в чест на този автомат.

Противно на всеобщото заблуждение Калашников търпи всякакви модификации

Противно на всеобщото заблуждение Калашников търпи всякакви модификации

Това с което най-ясно може да се опише „Калашников” е култовият израз за него, че е „прост, точен и работи”. AK-47 е популярен сред терористите, партизаните и новобранците не защото е „символ на злото”, както твърди западната пропаганда, а защото е изключително интуитивно и лесно за употреба оръжие. Според експертите да обясниш на едно дете как се стреля с „Калашников” не би ти отнело повече от 10 минути, а за чистене и поддръжка – най-много час. Затова в ръцете дори на най-неопитния стрелец, оръжието е смъртоносно и ефективно. Един от тестовете правени с AK-47 е едновременното потапяне във вода, заравяне в пясък и сгазване с огромен брониран джип – след всичко това автомата продължава да работи без засечка. Оръжието е изключително използвано и днес, разпространявано в модернизирани варианти и множество модификации.

Каквото и да се говори за АК-47 винаги ще е малко. Наскоро си отиде неговият създател – Михаил Калашников. Човек, който до последния си миг вярвал, че ще отиде в Рая и който винаги е твърдял, че е създал това оръжие единствено, за да пази родината си. „Аз първи ще стисна ръката на онзи, който направи автомат по-добре„, казва самият той. Но като че ли и до днес не се е намерил такъв.

Страхотен клип за историята на „Калашников“ можете да видите тук:

Print Friendly, PDF & Email