drone_copter_AP120124033602_620x350В настоящата статия ще ви запознаем с бъдещето на модерните технологии и най-разпространените роботи в света – дроновете. Дроновете представляват  безпилотни летателни апарати, които се управляват или дистанционно, или автономно и се използват за стотици мисии, при които малкия, незабележим размер е плюс или може да бъде застрашен живота на пилота.

Дроновете са популярни още преди да станат реалност, благодарение на фантастичната литература. Там те са представени като изцяло автономни, почти интелигентни, машини, които патрулират, нападат и пазят. Истината с днешните дронове е малко по-различна, но смело се е запътила към тази научнофантастична идея.

Редно е да кажем, че правилното название не е „дрони”, а „дронове”. Объркването идва от това, че на английски думата, в множествено число, е drones, тоест „дрони”. На български се използва от много преводачи, заради благозвучността си. Всъщност хората в България, които се занимават професионално с такива машини, ги наричат граматически правилно – „дронове”, както ще ги наричаме и ние от сега нататък.

Както казахме дроновете обикновено са малки, но се срещат в различни размери. Миналата година, например, НАТО даде около 1 милиард долара за закупуването на 5 американски апарата RQ-4 Global Hawk, които обаче, за цялата си екплоатация, ще струват многократно повече средства, отколкото е цената им. Според статистика цената за един час летене на RQ-4 Global Hawk струва около 30 000 долара, докато F-22, който се води най-скъпият откъм консумативи изтребител в света – струва за 1 час 19 000 долара. Но въпреки това дроновете стават все по-разпространени, по-популярни и предпочитани за всякакви мисии.
onion_drones
Това се дължи на няколко причини. Първата е размерът и почти безграничните възможности на дроновете. С по-малките летящи машини могат да се извършват безброй шпионски и разузнавателни мисии, да се охранява лесно периметъра и дори да се пренасят различни товари (наскоро имаше новина, че дронове ще пренасят писма в Африка!). Освен това, при по-големите машини, дрона  се управлява не от един, а от цял екип от хора, които мислят много по-ефикасно, отколкото само един човек. И накрая, но не на последно място, дроновете спасяват човешки живота, защото дори да бъде свален един такъв самолет, пилотът в него няма да загине, а ще стои в безопасност на километри от там.

Друго предимство на дроновете е, че благодарение на тях значително се намалява времето между откриването и поразяването на целта. Именно затова САЩ използва най-вече подобни безпилотници, за да открива и елиминира терористи из целия свят. И точно заради това дроновете  търпят най-много критики. Тези безпилотни самолети се превърнаха в едно от най-мощните оръжия на Америка в борбата им срещу враговете. До скоро текоха буйни дебати за или против тях, в които президентът Обама ги защити лично. Но въпреки това фактите са факти и статистиките показват, че хиляди невинни хора загиват ежегодно, заради атаки от безпилотни самолети. Точността им, времето за решение и намаляването на човешките жертви, тепърва трябва да се развиват в правилната посока.
globaldrone_660

Но, както споменахме, освен за военни цели и като големи, невидими убийци, дроновете имат много други роли в съвременната авиация. Те могат да служат за безкрайно много мисии, включително и хуманитарни – пренасяне на медикаменти и храна, претърсване на райони при спасителни акции и много други. Някои дронове могат да летят на „ята” почти автономно и сами да проследяват даден обект. Други летателни апарати могат да се използват за коренно различни цели, например – при аварията във Факушима се използваха дронове, които измерваха радиацията и наличието на други опасни вещества. Втори пък са в състояние да помагат на въздушния трафик. Въобще – начини за полза има наистина много и един ден дроновете ще са обичайна и неизменна част от нашия живот.

Именно затова започнаха все повече да нарастват фирмите, които произвеждат и продават такива летателни апарати. Всяка година този нов бизнес увеличава ръста си и разширява пазарите си, както за военни, така и за цивилни цели. В момента тепърва се разработват интелекта и способностите на тези роботи. Най-големите лаборатории работят за пълно автономност – да мога дроновете сами да взимат решения и да действат без човешка намеса. В това има големи юридически трудности, заради лекотата с която машината убива и заради правилото, че машина не може сама да убива човек, но въпреки това тези проекти не спират.
4058100-3x2-940x627

В You Tube има бум на клипчета, където дронове сами свирят дадена музикална тема, демонстрират бойните си умения, строят сгради или танцуват. Все повече стават и държавите и институциите, които се занимават с дронове. Наскоро германската ЖП компания обяви, че ще даде милиони долари за безпилотни самолети, които да охраняват и наблюдават нейната собственост. В Мексико Сити пък има проект, който се опитва да създаде дронове, които да пренасят до 200кг товари над земята и да превърне това в най-бързите и достъпни куриерски услуги в света.

За военното дело пък тези роботи са направо безценни. И то не само големите бомбандировачи, които служат за атаки, но и някои модели като например малките Wasp, Raven и Puma, които се носят в раницата на войниците, а после тихо и незабележимо се промъкват до противниковото укрепление и предават, с цветна и инфрачервена, камера кадри от реално време. Безиполотният самолет RQ-170 пък беше този, който откри скривалището на Осама Бин Ладен.

Въобще възможностите на дроновете днес са безкрайно много, а най-интересното е, че тепърва предстои да се развиват. Очаквайте в близките дни, в сайта ни, нова статия по темата, в която ще ви разкажем за това как седят нещата с дроновете в България – коя модели се продават, кой ги прдова и за какво ги използваме.

Print Friendly, PDF & Email