Как да се евакуираме успешноВ много случаи на бедствени ситуации процентът на загиналите и ранените може да бъде много по-малък, ако хората, които обитават дадена сграда, знаят основните правила за евакуация. За съжаление, в много малко предприятия се правят реални обучения за това как да реагираме в критичен, животозависещ момент, което един ден може да се окаже пагубно. В този материал ви представяме най-основните неща, които трябва да спазвате, ако попаднете в ситуация, изискваща моментална евакуация. Информация, която буквално може да спаси живота ви.

Евакуация е организирано, самостоятелно напускане на застрашените помещения. Когато това става чрез физическата помощ на специализирани лица (пожарникари, обучени екипи) не говорим за евакуация, а за спасителни действия. Нашата тема обаче засяга именно това как да се евакуираме  сами, ако е възможно, най-бързо, още преди да са дошли спасителните екипи. В случаи на земетресения, терористични актове, пожари, много хора не се евакуират, защото очакват някакво потвърждение, наредба, страхуват се и не могат да вземат сами решение, а чакат някой по-висшестоящ да им каже какво да правят. Това е голяма грешка, защото в такива ситуации скоростта и времето са най-важни. В никакъв случай не бива да чакате каквото и да е било, а да се евакуирате при първа възможност. Приетите стандарти за евакуация са – до 2 минути за етаж и до 6 минути за цяла сграда. Забавите ли се повече от това време в засегнатите помещения, рискът за живота ви нараства значително. Статистиката показва, че в случаи на пожар, над 70% от хората загиват не от огъня, а от задимяване и изгорели отровни вещества.

Добре е когато се евакуираме от голяма сграда, по време на работа например, да има предварително уточнен евакуационен пункт. Така ще може да се види дали всички са били евакуиране успешно и при пристигане на специализираните екипи ще се разбере дали и колко хора има все още в сградата. Няма почти никаква разлика в евакуацията при различните видове бедствени положения. При земетресение обаче трябва да изчакате края на труса и след това да излезете възможно най-бързо. Хубаво е да бъдете скрити под рамката на вратата или до носещата стена, но в никакъв случай под някаква мебел. Две неща са абсолютно изключени. Да използвате асансьор или да скачате през прозореца, ако сте след втория етаж. Това е равно на самоубийство. Много по-големи шансове имате ако изчакате спасителните екипи. Снимайте с телефона си схемата за евакуация на сградата, където живеете или работите или поне я разгледайте внимателно и запомнете маршрута за незабавна евакуация.  Дори да познавате добре пътя, в бедствено положение, лесно можете да се объркате и изгубите. 

Ако ви се наложи евакуация в не особено позната сграда, например голям супер маркер, задължително трябва да следвате инструкциите на охранителните и спасителния екип. Много често, в подобни ситуации, на хората се казва да се евакуират от страничния вход, защото там е най-безопасно, но те се втурват към главната врата, от където са влезли, тъй като им е позната. Това е чисто подсъзнателна, първична реакция от която трябва да се отърсим, защото често може да ни изиграе лоша шега. Друга подобна, много опасна, подсъзнателна реакция е, че някои хора, в критични ситуации, се вцепеняват, забравят къде са и не реагират по никакъв начин. За да спасим такива хора, които могат да останат в такова състояние до гибелта си, е необходимо просто да им зададем някакъв елементарен въпрос, да ги поканим на среща или нещо подобно. Направим ли го те ще се сепнат и ще осъзнаят какво се случва. Чак ако това не подейства трябва да им нанесем лек физически удар, за да ги стреснем и спасим живота им.

Пожар се гаси в първите 10 минути. Никога не трябва да се опитваме да овладеем вече разраснал се и голям пожар, но ако огънят е все още малък трябва незабавно да използваме пожарогасител. В бизнес сградите обикновено има три вида пожарогасители – водни, прахови и с въглероден двуокис. Водният се използва ако гори дърво, хартия, твърди вещества, но в никакъв случай течности като нафта и олио, така само ще увеличим огъня.  Най-добре е да използваме прахов пожарогасител със състав A, B, C, който е универсален и е подходящ за гасене на всякакви материи.

Друг фактор, който води до много смъртни случаи е, че голяма част от хората, които вече са били евакуирани, решават да се върнат в опасната сграда. Това обикновено за личности, които искат да гледат „шоу” или хора, които са си забравили важни за тях предмети, цигарите, телефона, портмонето и влизат обратно, за да си ги вземат. Подобна постъпка е изключително опасна.  Не забравяйте, че никой предмет не е по-ценен от човешкия живот.

 

Print Friendly, PDF & Email