article-2170140-045B79B40000044D-625_964x784Изключително е важно всеки да знае как да реагира в кризисни, опасни за живота ситуации, от които всички си мислим, че сме застраховани. Но истината е, че никога не знаеш какво ще ти поднесе съдбата и дали ти няма да си на мястото на жертвите на катаклизми и терористични атаки, които гледаме ежедневно по новини. Затова, след статиите ни за това как се реагира по време на пожар, и как да се евакуираме успешно, продължаваме с полезните материали с информация, която някой ден може да спаси живота ви. Защото дори да прочетете и после забравите този материал, един ден, в случай на екстремна опасност, ще откриете, че подсъзнанието ви е запомнило всичко.

Трудно можем да си представим голямо и опустошително земетресение в България, но на теория това въобще не е невъзможно, а миналогодишния трус, който уплаши цяла София, ни припомни винаги да имаме едно на ум. Не много неща можем да направим по време на земетресение, но все пак има няколко основни правила, които ако спазваме, значително биха намалили рисковете.

Като за начало  – ако сте навън, по време на земетръс, опасността не е по-малко, ако сте в някоя сграда. Трябва да намерите голямо пространство, където няма голяма вероятност върху нас да паднат отломки от сгради, трафопостове, дървета и така нататък. Много хора загиват в тесните улички, защото си мислят, че като са на открито са в безопасност и подценяват какво може да им се случи. В никакъв случай не трябва и да се криете в превозни средства и най-вече – под превозни средства. Ако нещо падне върху автомобила ви той не само, че няма да ви предпази, но и най-вероятно ще ви убие на място.

Ако не сте на първите етажи обаче е много по-безопасно да си седите вкъщи, докато труса премине, отколкото да опитате да избягате. Абсолютно е забранено бягството по стълбите или по асансьора, по време на земетресение. Това са двете най-слаби конструкции в цялата сграда и шансът да пропаднете е огромен. Паниката и опита за незабавно напускане на сградата понякога води до повече жертви, от колкото самото земетресение. Най-вече при не толкова могъщите земетръси. Затова в случай на не чак толкова силен първи трус трябва да изчакаме той да отмине, после спокойно и експедитивно да напуснем сградата, като преди това спрем, ако имаме възможност, тока, водата и газта. След това ни остава единствено да си намерим безопасно място и да очакваме съобщение от властите и медиите дали има реална опасност.

Изчакването по време на земетръс, разбира се, трябва да стане по метода на който ни учат от деца – точно под касата на вратата или до водещата стена, в никакъв случай под някоя мебел или на балкона. Това са най-безопасните места за българското строителство.

Съществува обаче и още една, американска, теория за най-безопасното място по време на земетресение, наречена „триъгълникът на живота”. Тя е по-ефикасна за строителството в САЩ, но, макар и доста критикувана от някои, може да се приложи и у нас. Накратко теорията казва, че ако се свием на топка на пода, точно до някоя обемиста мебел, като спални и дивани, има голям шанс да оцелеем. Това се дължи на факта, че ако голямо парче от сградата падне от това то ще удари леглото и пода, но ще застане под ъгъл и ще образува незасегнато пространство, там където се криете и вие. Разбира се, не винаги, но шансовете със сигурност се увеличават. Теорията се препоръчва от много спасители на американските служби. Доказателство за нея са и, че при земетресение бебетата, кучетата и котките инстинктивно се свиват на топка на пода. А по-правилно нещо от инстинкта рядко съществува.

Надяваме се никога да не ви се наложи да се сещате за тази статия и да сте в необходимост да изпълнявате нейните съвети. Но ако сте я прочели, както и предишния ни материал за това как да се евакуираме правилно, със сигурност сте по-подготвени и за най-критичните ситуации.

Print Friendly, PDF & Email