robberyПразниците и отпуските са най-любимото време от годината. Време, в което си почиваме от дългите работни дни, посвещаваме цялото си ежедневие на себе си и близките си, а най-добре е когато излезем извън рамките на града и отидем на дълга екскурзия сред природата. И точно в този момент нашите жилища стават най-уязвими. Ако няма кой да ги пази, в тях много лесно могат да проникнат недобронамерени лица и да отмъкнат скъпи и сантиментални за нас предмети. В тази статия ще прочетете най-добрите съвети именно за това как да предотвратите подобни неприятни случки.

Разбира се, най-доброто нещо, което можете да направите в случая е да инсталирате охранителна система в дома си. „При инсталирането на сигнално-охранителна техника е най-добре да се използва фирма с добре развита структура от мобилни патрули. Ако в даден момент един от патрулите реагира на сигнал, то задължително трябва да има поне още един патрул, който да е свободен да поеме други сигнали.

Aко все пак не искате да се възползвате от такава фирма или искате да се подсигурите допълнително, трябва да следвате още няколко правила. Като за начало – прозорците са най-уязвимото място във вашия дом, най-вече ако живеете на първите етажи или сте в къща. В никакъв случай не оставяйте счупени стъкла или лесно откъртващи се прозорци, преди да заминете на някъде. Счупени стъкла и ценности, разположени в непосредствена близост до прозорците ви, са открита покана за крадците. Ако имате възможност сложете капандури или щори.

Осветлението също е много важна част от сигурността на жилището ви. Не забравяйте – тъмнината е най-добрият приятел на крадеца. Лишете го от нея. Сложете сензорни лампи на входната си врата, ако живеете в къща, и на ключови места в апартамента си, най-вече в коридора, ако живеете в апартамент. По този начин лесно можете да стреснете неканените гости и бързо да ги откажете от техните не до там добри намерения. Сензорните лампи са перфектното решение защото хем не хабят ток, светейки постоянно, хем са най-ефективното светлинно решение за предпазване.
Ако живеете в къща поддържайте своята градина и ограда. Това са най-добрите решения срещу крадците за обитателите на къщи в по-провинциалните населени места. Самото наличие на ограда често отказва крадците, тя говори „този дом е добре защитен и осигурен“. А ако искате максимална сигурност не забравяйте да посадите храсти около цялата си къща, точно под прозорците. Така вашето местенце ще стане и естетически по-красиво, и същевременно много по-защитено. Храстите и растенията около къщата са естествено препятствие за всеки крадец.

Едно от най-важните неща за сигурността на всяка къща е входната врата. Да имаш развалена или паянтова входна врата е все едно да отправиш директна покана към всеки крадец, при това – от парадния вход. Не е задължително вратата да е с много ключалки, ако те не са добре направени и закрепени и един ритник е достатъчен. Хубаво е вратата да е метална, здрава, тежка и масивна. Ключалките да са добре закрепени и по-сложни. Може да сложите такива с обратно отключване, с код, с навиване на метална пластина, с пръстови отпечатъци и т.н – варианти има много. Според експертът Тодоров „най-сигурни са входните врати с четец за чип“.

Не дръжте скъпи предмети и ценности в дома си. Така дори да се случи най-лошото, поне няма да бъдете толкова ощетени. Едно от най-грешните неща е да държите скъпи бижута, важни книжа и най-вече пари в дома си. За това съществуват банките и сейфовете. Използвайте ги. Не забравяйте, че в днешно време самоличността също е много скъпа стока. Крийте или носете със себе си всички важни документи, които в недобронамерени ръце биха могли да ви донесат много неприятности.

Направете дома си да изглежда като жив и обитаван. Оставете включени лампите в стаите, които най-добре се виждат от улицата и пуснете телевизора и /или радиото да работи. Този метод е изключително добър, но има два основни недостатъка. Първо – възможността за пожар с включени уреди и лампи нараства значително и второ – шансът да бъдете „ограбени“ от сметката за ток след тази защитна хитрост е значително по-голям, от колкото да бъдете обрани от истински крадци.

И накрая няколко два кратки съвета. Първо – разбирайте се със съседите си и си помагайте взаимно. Така ако крадци все пак успеят да проникнат у вас има голям шанс съседите да са тези, които спрат обира, обаждайки се в полицията. Карайте всички от входа да затварят общата входна врата и да се оглеждат за непознати и съмнителни лица. И второ – винаги се поставяйте на мястото на крадеца. Помислете си какво бихте направили на негово място, от къде бихте влезли, какво бихте откраднали, къде бихте търсили и т.н. Така лесно ще забележите неща, които по принцип бихте пропуснали.

И не забравяйте едно – гаранция никога няма и всеки един от нас може да се окаже жертва на такова престъпление. Следвайки гореспоменатите съвети обаче, макар и не на 100%, вероятността за това значително намалява.

Професионален коментар по темата от Александър Тодоров:

AT_01

Александър Тодоров, директор „Електронни Системи за Сигурност“ в 3С СОТ

Също така е препоръчително когато се включи алармата и се изпрати сигнал към патрула, своевременно да се известява и собственика на имота чрез изпращане на текстово съобщение на мобилния му телефон.“ споделя Александър Тодоров, Директор „Електронни Системи за Сигурност“ в 3С СОТ. Така при проникване на крадци в къщата ви моментално ще пристигнат охранители, които да спрат нашествениците. Много хора днес все още са предубедени за охранителните фирми и пропускат факта, че цените стават все по-изгодни, а този род услуги – все по-достъпни за масовия потребител.

Print Friendly, PDF & Email