classroomНе можете да спрете с децата ви да се случат и лоши неща. Те се случват, независимо дали вашите деца са в безопастност в своите легла, или някъде навън. Надяваме се и се молим нищо да не им се случи, но само молби не помагат. Задачата ни като родители е не да спрем лоши неща да се случват, а да се справим превантивно с възможни ситуации и да научим на същото и нашите деца.

Рано или късно нашите деца порастват и тръгват на училище. Колкото и да ни се иска, не можем да сме с тях във всеки един момент. Какво можете да направите, за да са в безопасност, дори и когато са далеч от погледа ви? Eто няколко полезни съвета:

–  Още докато са малки, научете децата си на основната за тях информация – пълното им име, адрес, имената на родителите и мобилния телефон на поне единия родител. Ако са ученици, бъдете сигурни, че са наясно и с телефон 112 и какво могат да съобщят на него.

– Разпитвайте децата си как е минал денят им. Направете този разговор ежедневен и не се задоволявайте само с едно „Добре“. Научете децата си да се чувстват удобно във ваше присъствие и да споделят с вас притесненията си.

– Научете ги, че конфликтите могат да се разрешават и без да се стига до бой. И въпреки, че това може и да е естествен инпулс за някой деца, обяснете им, че боят може да доведе до сериозни наранявания за тях, да ги въвлече в неприятности или да ги превърне в аутсайдери и побойници. Вместо това ги научете да разрешават проблемите си с разговор и ако не помага да се обръщат към своите учители.

– Обяснете на децата си, че искате да знаете във всеки един момент къде се намират. Наблегнете на това, че е от изключителна важност това, вие да знаете къде се намират по всяко време. Бъде абсолютно сигурни, че те са наясно как да стигнат от училището до дома си, без значение дали ще ходят пеша или ще се качат на автобус. Научете ги да искат разрешение от Вас за оставане в двора след училище или за посещение на приятел.

– Да бъдат приятелски настроени към хората е добре, но ги научете да стоят надалеч от непознати хора. Обяснете им до какво може да доведе една такава непредвидена среща с непознат. Дори ако се налага направете ролева игра у дома, за да разберат сериозноста на положението.

–  Нещата се променят докато вашето дете расте, така че със започването на всяка нова учебна година говорете за безопастността с вашето дете. Децата се чувстват в добре, когато знаят как и кога да помогнат и как и кога да викат помощ.

– Опознайте квартала, в който вашето дете посещава училище.

– Запознайте се с учителите на децата. Посещавайте учебните мероприятия, свързани с родителите. Опитайте се да научавате от време на време какво се случва в класната стая.

– Разберете повече как стоят нещата с медицинската помощ в училището. Заинтересувайте се каква е охраната, дали е от професионална фирма или от хора, които просто имитират охрана.

– Опознайте родителите на съучениците на вашето дете. Всички искате най-доброто за вашите деца, така че ако се сближите вие, това ще сближи повече и тях.

–  Бъдете доброволци в училищните мероприятия. Това ще помогне да се сближите с вашето дете и да споделя повече с вас.

Ако нещо лошо се случи, предприемете незабавни действия да прекратите лошите последствия. Не очаквайте училището да действа бързо и да защити детето ви.

Print Friendly, PDF & Email