safekids-289x250За всеки родител да остави детето си да се прибира само от училище, или да играе с деца от квартала без неговото присъствие е кошмар, но в един момент е неизбежно. Не може цял живот децата да си стоят вкъщи, но улиците са опасно място. Затова в тази статия ви предлагаме някои от най-интересните съвети и технологии, които биха ви помогнали да опазите детето си, докато е на улицата, далеч от вас. Неща, които не гарантират абсолютна безопасност, но които със сигурност биха ви накарали да се чувствате с една идея по-спокойни като родители.

Разбира се, никоя джаджа и технология не е толкова ефективна, колкото възпитанието. То е на първо място и зависи изцяло от родителя. Всеки отговорен баща или майка възпитава детето си да не се доверява на непознати, да внимава с кого говори, да се движи в големи компании, да се обажда при нужда. От най-ранна възраст трябва да вкорените основните правила в главата на своя малък наследник – да не вярва, да избягва и да не говори с непознати, да не приема нищо от други хора, да знае точния адрес, на който живее, да знае наизуст домашния си номер, да вика, когато има нужда от помощ, да се оглежда, никога да не излиза от познатите маршрути и изключително да внимава, когато пресича улицата. Научете детето си да е внимателно, да разсъждава и най-важното – винаги когато имате възможност го вземайте от училище или където и да е било, не го оставяйте само на улицата, разчитайки на някоя хай-тек джаджа – тя не може да спаси живота му, а само да предупреди за опасността.

Друг фактор,  който трябва да уточним е, че на децата в никакъв случай не бива да се дават средства за самозащита. Дори най-безобидните подобни предмети са  оръжие в детските ръце. Малчуганите не само, че трудно биха могли да използват средства за самозащита, но и най-вероятно при играчка или „караница” биха могли да посегнат с тях на себе си, или децата около тях. Затова бъдете внимателни и никога не оставяйте подобен предмет в техните ръце.

Единственото средство за самозащита, което може да се използва от деца и то само на по-голяма възраст и с отговорно мислене, е някой специален малък спрей за самозащита с био основа. Много внимателно трябва да прецените дали да се доверите на вашето дете да носи подобен предмет. Ако все пак решите, че то е достатъчно зряло и отговорно се продават подобни флакони с размера на ключодържател, направени за най-малките. След това обаче трябва да научите детето си да не го използва срещу други деца, винаги да го държи в ръка,  когато върви само на опасно място и, разбира се, как да „стреля” с него. Освен това през интервал от време (около 90) дни да опитвате дали спрея работи и да го сменяте през около година (подобни струват около 10-20 лева, така че това не е проблем).

Един от най-популярните методи за безопасност на децата на улицата е така нареченият „паник бутон”. Това обикновено са устройства, които следят детето ви, докато са далеч от вкъщи и ви показват местоположението  им чрез GPS. По този начин винаги ще знаете къде точно е детето и зорко да следите пътя му, дори да не сте до него. Обикновено тези устройства разполагат с бутон за опасност, който директно дава сигнал или на родителя, или на охранителна фирма. Така в случай на опасност, загубване или просто ако има нужда от нещо, вашето дете ще може да се свърже с вас моментално и да ви даде време за реакция. Български охранителни фирми предлагат подобни устройства и услуги.

Съществуват много разновидности на подобни джаджи с десетки опции. Намират се с малко търсене в специализираните фирми и магазини в България, но могат да се поръчат лесно от чужбина. Само един пример за такова устройство е Little Buddy, което представлява съвсем малко GPS устройство с размерите на флашка, което може да се постави в чантата или якето на вашето дете и дори то да не разбира за това. Устройството ви помага да направите предварително начертана „безопасна зона” или територията, от която не искате да излиза детето ви и смятате, че извън нея е опасно. В случай, че то напусне тази зона устройството моментално ще ви прати предупредителен SMS. Както вече споменахме – това е само един пример и съществуват десетки подобни джаджи с всякакви опции.

Друга опция е да пазите детето си през телефона му, по сходен с гореописания начин. Почти всички български мобилни оператори предлагат специални услуги за деца, които дават възможност на родителя да следи дето си и да му бъде сигнализирано в случай на нужда. При M-tel, например, това става с услугата Zig-Zag,  за която няма нужда от допълнителни устройства, а единствено детето да разполага с предплатена Прима карта 4Kids. На Vivacom пък подобна услуга се нарича VIVA Bipper Location, струва 5 лева на месец, и ви дава сходни възможности.

Освен това съществуват буквално десетки приложения за смартфони на Android и iOS системи, които предлагат сходни възможности. Популярно и добро подобно приложение е BipperKids, което е безплатно приложение (по-хубавите му версии струват от 1 до 50 долара) с много възможности за следене на детето  през неговия смартфон. Приложението е страхотно и включва в себе си всичко, което говорихме по-горе.

Друга забавна джаджа е един разпространен електронен часовник в чужбина, който се продава за около 30 долара и е снабден отново с GPS, но и със специална, силна 110db аларма, която да служи като зов за помощ за околните, в случай на опасност. За най-малките пък съществува специално устройство  във формата на ключодържател, който представлява предавател, позволяващ на детето да се свържи с родителя си моментално.

Подобни устройства, услуги и приложения са едно от най-лесните и ефикасни неща, които можете да предприемете,  за да опазите детето си на улицата. Те ви дават възможност за локализация, сигнализиране, следене и преждевременна реакция. Препоръчваме ви ако сте отговорен родител да предприемете подобна мярка за вашето дете. Възможностите са наистина много – от най-простите програми телефон до най-скъпите и сигурни устройства за следене, паник бутон, самозащита, предупредителни сигнали и други. Винаги бъдете уверени, че вашето дете е в безопасност и при финансово възможност не пропускайте да се снабдите с подобна джаджа, но никога не забравяйте – по-важно от възпитанието и това дали вие самите ще моделирате детето като отговорно и пазещо себе си същество – няма.

Print Friendly, PDF & Email