disarming alarm system
Охранителните компании със СОТ представят своите продукти като лек за всичко – непробиваемо силово поле, което премахва всяко съмнение в охраната на дома. Всъщност, СОТ-ът сам по себе си не спира никой от нарушение. СОТ-ът просто прави вашия дом по-малко желана мишена, ако е използван правилно. Алармите изглеждат много прости. Инсталираш. Активираш. Не забравяш да ги включиш. Даваш на доверени хора кода, другите задействат алармата. Проблемът със СОТ-а е, че той се активира, чак когато „нещото” вече се е случило. Някой вече е влязъл и най-вероятно е взел малките ценности около вратата и е избягал навреме преди охранителната компания или полицията да са дошли. Поради това алармата е предимно за спокойствие, че ако се случи някаква кражба, помощта ще дойде бързо. И това никак не е малко. Но ако искате алармата наистина да ви пази, престъпниците трябва да знаят, че тя е там преди да ви набележат като мишена. Това означава ясно изложен, видим и неприятен за гледане стикер с името на охранителната компания залепен извън дома. Когато стикерът се държи скрит, за да не разваля естетичната гледка, кандидат-крадците не знаят, че домът ви е едно по-малко желано място за обир от съседната къща и алармата вече не е превантивна мярка за сигурност. Урокът? Алармите са най-ефективни, когато са най-очевидни.
Internet

Ако сме научили нещо от последното десетилетие то е, че интернет не дискриминира по намерения. Педофили, хакери, канибали и крадци имат достъп до него както всички други. Опасните интернет потребители са факт, с който повечето от нас се занимават само индиректно – освен ако не сме твърде невнимателни с деликатна информация. И освен ако не знаем коя информация е деликатна. Като нашите планове за ваканция.
Тя на пръв поглед изглежда безобидна: Ъпдейтваме Facebook статуса си, за да уведомим приятелите си, че сме пристигнали в Рим за две седмици. Туитваме намерението си да се срещнем с приятели да караме ски. Пускаме актуални снимки от пътешествието си в Google Buzz. Обичаме да споделяме.

Вижте наша статия на тема „Съвети при избор на система за сигурност за Вашия дом“ – ТУК

Проблемът е, че не можем да сме сигурни с кого споделяме тази информация. Не е трудно да проникваш в чужди профили в социалните мрежи, затова крадец, носещ черна ски маска и шперц, може да открие, че сме в Рим, на ски пистата или че прекосяваме страната. Разбирайки това той или тя биха могли да проникнат в нашия дом без шанс да бъдат заловени. Освен ако съседите не са особено бдителни и им пука, разбира се. Затова пазете своето местоположение далеч от социалните мрежи и включете радара на съседите си.
moat

Може би изтривалката е била прекрасно място за криене на ключа преди няколко десетилетия (но най-вероятно не е). Може би да си слагаш ключа под камъни около вратата е било сигурно, когато първите 1000 души са го направили. И рамката на вратата е перфектното място за криене на ключа, ако крадецът е висок 120 см.

Тъй като е 21-ви век и вашите потенциални крадци не са в пубертета, трябва да смените местонахождението на ключовете си. Когато криете вашият ключ на очевидно място може би намалявате притеснението си, в случай, че се заключите навън или имате нужда приятел да провери пощата ви докато ви няма, но в същото време увеличавате шанса да се намерите в много по-неприятна ситуация и да бъдете обрани. Най-добре е да нямате допълнителен ключ никъде в имота си. Най-ценното място за резервен ключ е у някой доверен съсед. Ако все пак трябва да скриете един – бъдете креативен. Ако приятелите ви успеят да познаят скришното ви място от първия опит, намерете ново. Може би в някоя кухина. Ако непрекъснато се заключвате отвън можете просто да изхвърлите ключалката си и да инвестирате във врата с клавиатура или пръстови отпечатъци. Така на крадците ще им бъде по-трудно да намерят резервния ви ключ докато сте навън.
light

Първият урок в първия ден на разбойническото училище гласи: „Не позволявай да те хванат. Първата стъпка да не бъдеш заловен е избягването на детекторите (ако не могат да те видят не могат да извикат полицаите).”Докато много кражби се извършват през деня, тъмнината все още е страхотно прикритие. Когато се опитвате да направите дома си по-малко привлекателен за обирджии един от най-добрите способи е светлината – вътре и отвън. Тя отчасти намалява привлекателността на дома ви (докато крадците го оглеждат) и отчасти осветява потенциалните нарушители отвън. Това, което трябва да направите вътре, е да си изградите рутина и да се придържате към нея. Много крадци имат за цел да открият уязвимостта, когато обитателите на дома са извън града. Затова вземете си таймер и нагласете светлините да се включват в точно определено време през деня и да се изключат в точно определено време през нощта. По този начин ще бъде по-трудно да се разбере кога ви няма и дали сте на почивка или работите до късно.

На открито всичко е въпрос на видимост. Територията непосредствено извън дома ви е вашата първа защитна линия. Дворните светлини (отпред и отзад) са чудесни, но соларните такива са твърде слаби, за да направят нещо по въпроса със сигурността ви. 120-волтовите светлини са по-добри. Те трябва да бъдат сложени на стратегически точки – на пътеки и входове. Всякакви скрити петна като храсти или самостоятелни постройки трябва да бъдат също добре осветени. Ако сте загрижени за светлинното замърсяване и потреблението на енергия, повечето от тези светлини могат да бъдат свързани с датчици за движение, които да ги включват само когато има нужда от тях.
Lock

Ако крадците в миналото са ви обирали без да бъдат възпирани, вие може би имате един последен шанс за да спрете проникването в дома си – точката на влизане. Това обикновено са вратата или прозореца. За прозорците ключалките са от решаващо значение, също и специално подсилените против крадци стъкла са възможно решение.

Вратите и ключалките обаче могат да бъдат малко по-сложни. Крадците могат да влязат в дома ви разбивайки вратата или отключвайки ключалката, затова трябва да обърнете внимание на тези две възможности, когато тръгнете да закупувате сигурно оборудване за вашия дом. Вратата трябва да бъде от солидно дърво или метал, за да издържа на удари. Плочката на резето трябва да бъде от тежкия вид, закрепена с 4 дълги винтове, а самата ключалка трябва да бъде от най-надеждните и сигурни видове на пазара. Вратите и ключалките не са нещо, от което трябва да се пестят пари. Дори крадците да научат от Фейсбук, че сте в Италия, игнорирайки стикерите отвън и оставяйки дома си без никаква светлина – една надеждна врата и яка ключалка може да задържи престъпниците навън. Но ако те намерят ключа във вадата, всичко приключва.

Вижте наша статия на тема „Как да изберем фирма за охрана със СОТ“  – ТУК

Статията е превод – текст – howstuffworks.com

Print Friendly, PDF & Email