Снимка - sxc .hu

Снимка – sxc .hu

Чудили ли сте се някога какви са разликите между видовете охранителни камери? В настоящия материал ще ви представим най-основните разновидности на камерите за видеонаблюдение. Този материал може да ви помогне да разберете кой вид е най-подходящ за вас, но никога не забравяйте, че преди да започнете с инсталирането на видеонаблюдение задължително трябва да се консултирате с експерт, който да създаде индивидуална система за вашите нужди.

Както сигурно знаете пазарът на камерите за видеонаблюдение е голям и у нас има практически всичко. Камерите и до днес остават един от най-успешните методи за сигурност и охрана. Съществуват буквално хиляди различни видове камери и още повече марки, модели и разновидности. Създадени са камери за всички и за всякакви цели. Преди да се започне с инсталирането на системата обаче, трябва да се отговори на няколко основни въпроса – какво ще охранявам, къде ще наблюдавам, колко пари мога да отделя за видеонаблюдение, какви ще са щетите ми в случай на евентуален взлом в имота, който ще наблюдавам? Отговаряйки на тези въпроси ще разберете и какви точно камери ви трябват. Ето  и най-използваните и разпространени видове камери в света в момента.

Снимка - angelwebcams.co.uk

Снимка – angelwebcams.co.uk

Като за начало има 3 основни вида камери – IP, HD и аналогови. IP са така наречените мрежови камери. Това са тези камери, които дават възможност за наблюдение през интернет. Обикновено те правят това чрез компресиране на честотната лента, за да се намали натоварването на мрежата. Биват жични и безжични. Те са най-новите и най-модерните камери на пазара. HD камерите са с висока резолюция и са най-предпочитани за обектите на търговците на дребно. Те предават изображение с голяма честота, което другите камери не могат да направят. Аналоговите камери са най-остарелите, но все още са много използвани защото са и най-евтини. Заради технологичното си несъвършенство обаче аналоговите камери се инсталират най-трудно, изискват най-много пробиване, кабели и т.н. За сметка на това имат най-ниско качество на изображението и най-слаби възможности.

Снимка - clickbd.com

Снимка – clickbd.com

След това камерите се делят на други два вида – за външно и вътрешно монтиране. Тези, които ще наблюдават извън помещения и са подложени на различни атмосферни влияния трябва да са по-издръжливи и стабилни. Освен това при тях е много важно да са абсолютно водоустойчиви и да издържат както на високи температури, така и на ниски. Затова обикновено се слагат в  т.нар кожух, който да ги предпазва. В много случаи за тези камери се налага да имат вентилатор за лятото и нагревател за зимата. Камерите за вътрешен монтаж пък не се нуждаят от подобни защити.

Снимка - pimg.tradeindia.com

Снимка – pimg.tradeindia.com

Куполните камери за видеонаблюдение са малки и са подходящи както за затворени, така и за открити помещения, защото не се набиват на очи. Обикновено се монтират на тавана и са труднозабележими. Често са с фиксирани обективи, но отделните видове имат много различни способности. Те се използват за общо наблюдение и трябва да се инсталират внимателно, защото има вероятност при грешен монтаж да се закрива голяма част от видимостта на камерата. Не са толкова чувствителни към светлина, затова се използват предимно в помещения, които са добре осветени непрекъснато, но някои от по-усъвършенстваните модели се справят с този проблем. Дизайнът им е устойчив, включително срещу вандалски актове. Имат здрав метален корпус. Това ги прави особено предпочитани за външен монтаж на места, които позволяват лесен достъп на неоторизирани лица, които могат да се опитат да повредят камерите. Освен това този корпус позволява повишаването на атмосферната им устойчивост.

Снимка - videos.cctvcamerapros.com

Снимка – videos.cctvcamerapros.com

Друг популярен и изключително ефективен вид охранителни камери са управляемите PTZ (Pan-Tilt-Zoom ) камери. Преводът на това наименование би звучал така – „Въртене (хоризонтално)-Накланяне  (вертикално)-Увеличаване“ и би описал този вид охранителна технология прекрасно.  Уникалното при тях е, че са „всевиждащи“. Тези камери могат автоматично или ръчно да приближават обекти и да се въртят вертикално от 0 до 90 градуса и хоризонтално от 0 до 360. Това означава, че само една камера може да „обхожда“ изключително голям периметър и винаги да е „нащрек“ за потенциални нарушители. Те имат и функция за автоматично патрулиране или движение по предварително програмирани „маршрути“.  Затова и днес са едни от най-предпочитаните и най-купувани камери. PTZ камерите са най-вече известни с характерната си технология „промяна на пиксела“. Всяка такава камера има вграден софтуер, който следи за промяна в пикселите, генерирани във видеоклипа. А когато пикселите се променят, това означава, че има движение в наблюдавания сектор. Щом камерата засече това движение, автоматично започва видеозапис и следене на движещия се обект. През това време софтуерът изчислява размера на обекта и неговото разстояние от камерата. Така тя задвижва своите оптически лещи и се фокусира върху обекта, приближава го и се старае той да стане максимално детайлен и стабилизиран. След като обектът излезе от полезрението на камерата, тя застава в първоначалната си, предварително зададена, позиция. Докато не засече нова промяна на пикселите.

Ако пък ви трябва изключително високо качество на картината и не искате да правите компромиси с цената, най-добрият вид камери са корпусните охранителни камери. Те са известни с високото качество на изображението и подобно на професионалните фотоапарати имат обектив, който може да се сменя. Заради многото електроника тези камери не са много издръжливи на високи и ниски температури, но за тях има специални кожуси.  Камерите са големи и масивни и затова присъствието им е видимо, което може да е плюс ако ги използвате за превантивна мярка срещу нарушители или искате да покажете на хората, че са следени.
bullet camera

Следват т.нар „булет” камери за видеонаблюдение. Името идва от приликата им с куршум. Обикновено те са евтини, малки, с фиксиран обектив и съответно са с по-ниско качество на изображението. Подходящи са за общо видеонаблюдение когато имате ограничени финанси или нямате нужда от висока резолюция. Освен това камерите са дискретни. Тези камери позволяват наблюдение до 80 градуса. Работят най-добре през деня, но някои имат и добра видимост нощем. Обикновено са много издръжливи на температурни промени и са влагозащитни. По-често се продават с т.нар вариофокален обектив, който позволява да се фиксира обхвата на камерата и да се увеличи разстоянието на наблюдението.

За специалните нужди, когато системата за сигурност трябва да е незабележима и хората не бива да разбират, че са наблюдавани, съществуват и популярните скрити камери. За тях сме ви разказвали много подробно и преди и затова едва ли има нужда да се повтаряме. Ако сте заинтересувани от тях прочетете цялата ни статия „Скритите камери”.

Снимка - cctvcamerapros.com

Снимка – cctvcamerapros.com

Ако пък се нуждаете от камера, която да снима предимно на тъмно или на лоши светлинни условия, единственият ви избор е инфрачервената (IR) камера. Тези камери могат да бъдат или само за тъмно, или да са т.нар „Ден/Нощ” камери. Тоест – през деня да имат кристално ясна картина, а през нощта автоматично да се активира функцията за ниска осветеност в черно бял режим.  Тези камери осигуряват инфрачервена илюминация на обекта, което им позволява да „виждат” обекта дори при пълен мрак.  Инфрачервеното осветление се постига чрез специални диоди монтирани около обектива или чрез специални инфрачервени прожектори.

Разбира се, в цялото това разнообразие от камери е невъзможно в рамките на една статия да ви разкажем за всички камери. Съществуват още много видове камери за видеонаблюдение, много от които са различни комбинации от гореспоменатите. Всеки от тях е предназначен за различна функция и цел. На пазара има буквално хиляди възможности предназначени за всеки. Само се разровете из онлайн магазините за видеонаблюдение и сами ще се убедите от огромната  пъстрота на камерите – като започнем от цената, минем през софтуерните и хардуерните им възможности, и стигнем до формата и размера.

Print Friendly, PDF & Email