USP
Heckler & Koch USP или просто The USP (universal self-loading pistol) е немски „самозареждащ” се пистолет и едно от най-известните и разпознаваеми оръжия в наши дни. Пистолетът е създаден между 1989-1993 г. и пуснат за масова продажба през 1993 г. Днес от него се продават десетки варианти (Компактен, Тактически, Елитен, Експертен и т.н) с всякакви разновидности на пълнителите и боеприпасите. Създаването на USP започва през 1989 г. като пистолетът е замислен предимно за американските пазари и най-вече за частни охранители и правоприлагащи органи.

Оръжието – гарант за личната и национална сигурност – четете Тук!

Два принципа ръководят действието на оръжието – първият е използването на полимерна структура и вторият – създаването на т.нар „пистолет парадигма”. Heckler & Koch внимателно наблюдават всички силни страни на предишните си пистолети и, заедно с иновативни технологии, ги комбинират в един „шедьовър”. Пистолетът е високо надежден и сигурен. Той е лесен за експлоатация и е така устроен, че да се замърсява по-трудно. Една от най-важните характеристики е механичната му система, която намалява усещането за откат на стрелеца с около 30%. Системата функционира при всички видове и модели USP, независимо от това с какви боеприпаси стреля. Пистолетите на USP са тествани с изстрелване на повече от 30 хил. патрони и смяна на 6 хил. пълнителя без повреда или прекомерно износване на някой основен компонент.

USP2
Освен това са проведени всякакви тестове за работа при ниски и високи температурни амплитуди, при прашна среда, в кална и песъчлива обстановка, а в някои експерименти пистолета е потопен във вода и напръскан със солен спрей – при всички тестове той работи безотказно. При един конкретен тест пък един патрон е оставен нарочно „заклещен” в цевта и после е изстрелян нов патрон, който успява напълно успешно да изчисти цевта. След това оръжието продължава да функционира перфектно с минимални структурни деформации, които не влияят на качествата и точността му. Основните метални компоненти на USP са устойчиви на корозия и ръжда. Външната му част е покрита със специално покритие, което да я защитава от „враждебна среда”, износване, драскане и повреди. Пистолетът се състои от общо 54 части разделени на 7 основни компонента.

USP3
На пазара има голямо разнообразие от стилове и разновидности на USP – от различни видове спусъци, до различни боеприпаси и пълнители. Амунициите му започват от 9x19mm Parabellum до .45 ACP, теглото е от 748 гр. (без пълнител) до 1180 гр., пълнителите му побират от 8 до 18 патрона. Ефективната стрелба на USP, отново в зависимост от вида, е от 30 до 60 метра. Дизайнът на пистолета е създаден да може да се модифицира допълнително по всякакъв начин, което го прави един от пистолетите в света с най-много аксесоари. На оръжието се продават различни заглушители, мерници, лазерни прицели и т.н. Единственият проблем е, че релсата на която се прикрепят модификациите е патентована и повечето екстри, които стават за широка гама пистолети, не могат да се слагат на USP, а пистолета работи единствено с такива направени специално за него. И за това обаче съществува решение – някои компании са измислили адаптери, които позволяват и използването на по-широка гама от допълнителни приспособления.

Как да си изкарате разрешително за бойно оръжие може да разберете ТУК.

Модели на USP се използват от германските въоръжени сили и полиция и от много немски полицаи. През 2004 г. пък Heckler & Koch печели поръчка от Департамента за вътрешна сигурност на САЩ на стойност 24 млн. долара за снабдяване на полицейски сили в страната с пистолети. Освен това специални сили, военни и полицаи използват USP в страни като Франция, Гърция, Японаия, Полша, Южна Африка, Испания, Австралия, Дания и други. Пистолетът е много популярен както за частно използване, така и за охранителни компании. Цената му у нас варира от около 1600 до 2500 лв.

Print Friendly, PDF & Email