photo_big_18719

Битовите пожари най-често са резултат от небрежност

Пожарът е най-лошото бедствие, което може да се случи в нашия дом. Ако не се реагира навреме, в много случаи  бива унищожено цялото ни имущество и дори по-лошо – има голяма вероятност да бъдат  застрашени  здравето и животът ни. Затова как да се опазим от пожар и как да реагираме  ако най-лошото вече се е случило, попитахме специалиста Емил Динев, който ни  даде полезни съвети, които  в определени ситуации биха могли да спасят жилището и живота ни.

Разбира се, най-доброто решение за превенция е да имаме инсталирана сигнално-охранителна техника с димен датчик, който да оповести охранителната фирма навреме и тя да реагира незабавно. В този случай не бива да се притесняваме ако от време на време се пуши в стаята, защото тези датчици реагират след около 2-3 минути активно задимяване.

Много често срещана причина за предизвикването на пожари са децата. Не бива да оставяме деца да си играят с кибрит, запалки и каквито и да е било подобни опасни предмети. Статистиката пък показва, че през зимата пожарите в частните жилища най-често са причинени от печките духалки, които са изключително опасни поради две причини. Първо – защото могат да паднат и запалят лесно килима или пода, и второ – защото понякога се случва вентилаторът им да спре заради ниско напрежение, но реотанът да продължи да работи и до няколко минути самата печка се запалва, от което се получава и пожар. Затова бъдете много внимателни с подобни нагревателни устройства и винаги проверявайте дали са наистина изключени.

Когато излизате от вкъщи не е задължително необходимо да изключвате от контакта или да махате бушоните на уредите, които са непрекъснато включени като хладилници, печки и други подобни. Днес те са с високо ниво на защита и са специално направени да работят 24/7 без опасност от самозапалване.

Друго нещо, за което г-н Динев  съветва да не се пренебрегва като сериозна причина за пожар, е пърженето на различни продукти с олио. При забравяне на включен котлон с мазнина тя се запалва от голямата температура и трудно може да се спре горенето. В такива ситуации много хора се паникьосват и започват да гасят пожара с вода. Което е голяма грешка, защото водата допълнително разпалва олиото. Затова най-правилното нещо в случая е да се намокри кърпа и да се хвърли върху мини-пожара. Никога не трябва да забравяме, че три са факторите за пожар – кислород, горивно вещество, източник на запалване. Махнем ли един от трите фактора – горенето се прекратява. С мократа кърпа ще отнемем един от факторите – кислорода –  и огънят ще угасне. Този пример е битов и на пръв поглед забавен, но е често срещан и причина за много сериозни пожари.

Честа причина за пожар в битова среда са и цигарите. Безбройни са случаите на самозапалили се хора, които заспиват, или са в нетрезво състоние, с цигара на уста в леглото си. Изпуснем ли цигарата в подобно физическо състояние вероятността да се предизвиква пожар, чийто край е летален, е огромна. Не пренебрегвайте тази опасност.

Ако все пак се стигне до пожар, незвисимо от това колко е голям, най-важното, което трябва да направим, е да се обадим на 112 и да обясним точно ситуацията. Не бива да забравяме, че пожар се гаси с пожарогасител в първите 10 минути. След това са необходими поне два пожарни автомобила, за да спрат пламъците. Затова да се опитваме да гасим голям пожар с подръчни средства, без пожарникари, е почти самоубийство. Най-важното в подобна ситуация е да избягаме от дима.

Над 70% от жертвите на пожар в света са починали не от самия огън, а от задушаване от дима. Затова, ако сме блокирани, незабавно трябва да се обадим на 112, да запушим процепите, откъдето влиза дима, с кърпи, дрехи и други подръчни материали и да сложим около лицето си мокри парцали, които значително ще намалят вдишването на дим. След това единственото, което ни остава е да чакаме пожарникарите. Друг много полезен съвет е, че димът отива от долу нагоре, затова ако попаднем в много задимени помещения е задължително да клeкнем или дори легнем на пода, защото ниско долу въздухът е най-чист и ще имаме още няколко минути за дишане, които може да са от жизнено значение.

Ако сме се евакуирали не бива в никакъв случай да се връщаме в пожара, за да си спасим някои предмети или да гледаме какво става. Практиката на господин Динев показва, че не малък процент от хората, които загиват по пожари всъщност са били евакуирали, но са се върнали по една или друга причина. При самата евакуацията в никакъв случай не бива да използваме асансьора. При голям пожар той се превръща в естествен комин и през него минава най-голямо количество дим, отделно в случай на бедствие се спира електрозахранването и асансьорът остава блокиран. Снимайте с телефона си схемата за евакуация на сградата, където живеете или работите. Дори да познавате добре пътя, в бедствено положение, лесно можете да се объркате и изгубите. Освен това много от новите сгради, най-вече бизнес постройките, са направени от гипсо-фазер. Той се чупи буквално с един по-силен ритник. Ако сте в такава сграда се възползвайте от това предимство, за да си проправите път в съседни помещения, които са по-малко задимени.

Никой не е застрахован от нещастен случай, но прочитайки тази статия и следвайки, дори подсъзнателно, тези няколко основни съвета, шансовете ви да се измъкнете невредими от пожар, или въобще да не достигате до там  стават с една идея по-големи.

Print Friendly, PDF & Email