След като ви запознахме в миналата ни статия какво представляват дроновете, идва време да ви разкажем за една много по-интересна тема – какви дронове се предлагат в България, какво е развитието им у нас, кой ги предлага и за какво се използват.

hexa XL

Кой ги предлага?

Макар и голям хит в чужбина, тези изключително полезни машини навлизат сравнително наскоро у нас. Основният производител у нас е  високотехнологичната фирма за сигурност и видеонаблюдение – ВЕОС. От  20 години тя е сред най-големите в бранша у нас и освен вносител и дистрибутор  е и производител, предлагащ пълно техническо обслужване и собствени изделия. Специализирана е във видеонаблюдението, всякакви алармени системи, комуникационни кабели, дигитални записващи устройства и много други. От около 4 години ВЕОС става и изключителен представител за България на немската фирма MikroKopter – една от най-големите компании  разработчик на  дронове в света. От нея ВЕОС се снабдява с необходимите части и софтуер, но всеки един дрон, който предлага, е уникален по замисъл и реализация,  съобразен с предназначението му. Ръководител на проектите  е  Валери Христов – собственик на фирмата, инженер по професия, популярен фотограф, любител на фотографията от въздуха.  При изпълнението на собствени проекти за снимки от високо, летейки с различни видове  въздухоплавателни  средства, Валери Христов стигнал до извода, че по-скъпо и по-опасно  е операторът да лети, отколкото да управлява фотоапарата от земята. Пробвайки различни видове авиомодели хеликоптери и самолети, се спира на  новопоявилите се дронове преди около 4 години от немската фирма  MikroKopter.  Реализирайки за себе си успешен проект за дрон за собствени цели, започва да предлага и на останалите оператори и фотографи в България такива устройства и натрупания собствен опит. Валери Христов  вече е приел като собствена мисия внедряването и популяризирането на дроновете  у нас.

За какво служат?

Фирма ВЕОС не предлага големи военни машини, а малки „цивилни“ летателни апарати, предназначени предимно за любители и професионални фотографи. Тези дронове са подходящи за множество разнородни цели, свързани с наблюдението и снимането. Благодарение на тях могат да се правят невероятни снимки и кадри от „птичи” поглед, които заснети по „старомодния“ начин, с хеликоптер, биха излезли многократно по-скъпи и по-сложни за реализация. А има и много места, където големи машини не могат да летят – например между сгради. С летателните апарати на ВЕОС могат да се снимат панорамни снимки, филмови кадри, репортажи  от  големи събития и всякакви реклами. Използват се както от фотографи и филмови оператори, така и от компании, които искат да правят мащабни и интересни клипове на своите обекти или мероприятия. Освен всичко това дронове са способни да следят определени обекти, да помагат при спасителни и издирващи акции, както и при бедствия и аварии, където е невъзможно да достигне човек. Могат да бъдат използвани дори за заснемане на терени, геодезия и картография, и много други подобни приложения.

okto y

Технически особености

Дроновете са изключително сложни машини.  Те летят  благодарение на софтуера си. За разлика от евтините модели за по 100 лева, дроновете могат да вдигнат полезен товар – като сравинтелно тежките професионални камери и фотоапарати и да ги управляват с пълните им функционални възможности. Най-важна е стабилизацията на картината, особено при видеозаснемане. Конструктивното обиране на вибрациите става индивидуално за всяка платформа. Вибрациите влияят директно върху видео-изображението и внасят т. нар. “желе-ефект”.  В платформите, които ВЕОС предлага е разрешен този проблем. Всяка машина притежава сложна 3D жироскопична система и много бърз процесор, който се грижи за полета и управлението на прикачените устройства. Той  преизчислява  300 пъти в секунда ъгловата скорост  на всяка една перка, а също така се грижи и за отделната стабилизация и насочване на камерата към желания обект. Дроновете притежават сложна навигационна система, в която има височинен сензор, магнитен компас и GPS. Благодарение на тях, дроновете са напълно ориентирани в пространството и могат да бъдат компютърно управлявани.

Връзката с компютър става в реално време с безжичен RS323 или Bluetooth с  обхват до 1000 метра. Върху изтеглена карта от Google Maps на желаното място за полет, чрез нанасяне на точки (до 200 на брой), се очертава линията на полета, който дронът обхожда с точност. Също така може да се дефинира скоростта между точките и времето за престоя му в тях. Приложението дава автономност на машините и след предварителните указания те нямат нужда от ръчно управление. Така летателните апарати могат да патрулират, заснемат и охраняват в желания от собственика периметър. Софтуер позволява да се зададе обект за следене на видеокамерата, т. нар. Point of interest, така обектива винаги е насочена към този обект, дори той да се движи. Функцията за заснемане на движещ се обект се нарича Follow me-дрона следва обекта на определено разстояние и определен ъгъл.

В зависимост от броя на перките, летящите платформи биват: куадрокоптери, хексакоптери и октокоптери и т.н. Броят на перките се определя от предназначението,  необходимото полетно време, от полезния товар и др. В новите конструкции,  разработени от ВЕОС, се използват специални материали като карбон и  други композити.

„Горивото“ на дроновете са литиево-полимерни батерии, които издържат средно около 12-15 минути. Лесно се сменят и машината може да бъде отново в полет.

Тези дронове имат обхват на дистанционното до 1000 метра и достигат до височина 500 метра (могат и повече, но не е желателно, за  да бъдат успешно контролирани от пилотите).

Пилотирането  става освен  чрез дистанционно управление с телеметричен контрол в реално време, така също и с допълнителна камера на борда – т. нар. Система  FPV (First Person View). Пилота вижда на монитор или във видеоочила картината все едно е на борда. Камерата може да следи движенията на главата на пилота чрез т. нар. Head-tracker, така може да оглежда обстановката наоколо без да върти  цялата платформа. OSD- (On screen display) графиката, която е вкарана във видеосигнала показва на пилота също телеметричните данни, както и изкуствен хоризонт, подобно на дисплеите на военните самолети. Телеметричните данни съдържат важна информация като: разряда на батерията, консумирания ток, височина, скорост, отдалеченост от мястото на излитане, посока спрямо севера, сила на сигнала, време за полета и т. н.

Дроновете могат да летят при различни климатични условия без силен вятър и интензивен дъжд.  Не е проблем да летят  при мъгла, снеговалеж, както и през нощта. В тъмните часове на денонощието може да бъде поставена термална камера за наблюдение на хора и обекти.

Дроновете за бързи машини, развиват до 10 метра в секунда вертикална скорост и 40-50 км/ч хоризонтална скорост.

okto ARF

Какво предлага ВЕОС?

Услугите, които предлагат ВЕОС са уникални по рода си в България. Въпреки все по-нарастващия интерес и все повечето продажби, фирмата държи изключително ниски и атрактивни, в сравнение с останалите подобни компании в цял свят, цени за такива сложни и скъпи технологии. Всеки дрон, който се предлага, е сглобен и проектиран изцяло от фирмата. Не е нужно клиентът да разбира от технологии и да е инженер, за да се сдобие и да използва такъв летателен апарат. Той може просто да се срещне с ВЕОС, да каже точно за какво му трябва дрон и какво цели да прави с него, а после да остави цялата работа на екипа. Всеки летатателен апарат се сглобява на момента, съобразен изцяло с нуждите и изискванията на поръчителя. Няма два еднакви, всичко се прави по собствен план, с различни части и индивидуален софтуер. Фирмата поема и обучението за управление на  дрон (което  не е толкова лесна работа), включващо специализиран софтуерен тренажор и упражнения на практика в реална среда. А след като се закупи машината, ВЕОС предлага пълна поддръжка – ремонтни дейности, инсталиране на софтуер и закупуване на допълнителни аксесоари и части.
За специални цели, фирма ВЕОС може да разработи платформа с повишена товароподемност- до 15 килограма полезен товар.
В бъдеще от ВЕОС обещават да пуснат и „бюджетни” дронове за любители и фенове както на летателните апарати, така и на фотографията, които ще струват между 1000 и 2000 лева. Скоро се очаква да бъде пуснато и специално приложение, което ще позволи дроновете да бъдат управляване чрез телефони и таблети, базирани на операционните системи iOS и Android. Освен продажба на дронове, фирмата предлага и услуга „под наем”, която позволява на компании и частни лица да наемат за нужната работа дрон и човек, способен да го управлява.

И всичко това е само съвсем малка част от чудния свят на дроновете и невероятните възможности, които предоставят. За повече информация посетете сайта на фирмата на http://www.veos.bg или се свържете с тях на адрес София, 1434, „Околовръстен път“ 179
тел.: 0879 688 950, e-mail:  veos-bg@datacom.bg

Print Friendly, PDF & Email