Узиел Гал 1-ва снимкаУзиел Гал е един от най-великите конструктори на оръжия на всички времена. Той е с еврейски произход и е роден през 1923 г. в Германия. По-късно става гражданин на Израел, а умира в САЩ, щатът Пенсилвания през 2002 г. Известен е най-вече със създаването на едно от най-популярните оръжия на всички времена – картечният пистолет Узи, който става официална част от израелското въоръжение през 1951 г. Той изрично е помолил оръжието да не бъде кръщавано на него, предвиждайки на какво ще стане символ, но това му желание е пренебрегнато. През 1958 г. Узиел Гал става първият човек носител на голямата израелска Награда за Сигурност.

uzi 3Узи е печално известно оръжие, което става достъпно за целия свят още през далечната 1954 г., но от тогава популярността му не намалява. Първоначално е създаден заради нуждата на израелската армия от картечен пистолет собствено производство за конфликтите с арабските държави.  Армията е имала нужда от нещо практично, но достатъчно боеспособно. Никой не предполага обаче, че точно Узи ще стане най-добрият и продаван подобен пистолет на всички времена. През годините Узи е приет на въоръжение от спец частите, полицията или армията на над 90 държави по света. Той е надежден, малък, мощен и рядко дава засечка. Освен това е евтин. Това го прави любимец не само на силите за сигурност по света, но и на терористите и мафиотите. Именно Узи е едно от оръжията с които са ставали най-много престъпни престрелки и задължителното му участие в класическите екшън филми и компютърни игри далеч не е случайно.

Интересно е, че това е първото еврейско оръжие, с което се въоръжава немската армия след края на ВСВ. Узи е най-продаваният и успешен uzi 4автомат от този тип на всички времена. Използван е във Виетнамската война, Арабско-Израеслката война, Сомалийската гражданска война, Нарко войната в Мексико и много, много други. Признат е в голямо количество войни и се е доказал като надеждно, здраво и полезно оръжие. Но дори този автоматичен пистолет не може да се справи в наистина екстремни ситуации и често, ако територията е песъчлива или много прашна, засича.

Пистолетът е така създаден, че да е лек, да може да се използва с една ръка, но и същевременно да има голяма сила. Затворът на оръжието покрива 2/3 от дължината на цевта, което снижава теглото и намалява отката. Самата ръкохватка е разположена, за баланс, почти в идеалния център на тежестта. Пълнителите на Узи варират и побират от 20 до над 60 патрона. Освен това са направени така, че да могат да се сменят лесно и буквално със затворени очи. Цевта „стърчи” значително напред, което е измислено, за да се намали нагряването при непрекъснат огън, но за сметка на това я прави по-податлива на чупене и замърсяване. Оръжието е изградено от щампован листов метал и е с относително малко движещи се части. Заради това автоматичния пистолет може много лесно да се разглобява и ремонтира, а частите му са взаимозаменяеми с други от неговия модел. Има различни версии на Узи, които стрелят с няколко вида калибри патрони – 9×19mm Parabellum, .22 LR, .45 ACP, .41 AE.

uzi 2Оръжието има 3 режима стрелба – S, безопасна при която спусъкът е блокиран, R, полу-автоматичен режим и A – напълно автоматичен режим, който позволява използващия оръжието да натисне веднъж спусъка и да не го пусне, докато не изстреля всички патрони.
През десетките години от пускането му в продажба, от Узи са произведени над 10 млн. броя. Той е способен да стреля с до 600 патрона в минута, ефективното разстояние на патроните е над 200 метра, а теглото му е едва 3.5 кг. Лек, удобен, надежден, евтин и достатъчно голяма спирачна сила, нормално е Uzi да стане едно от най-продаваните и популярни оръжия на всички времена.

И макар това да е най-голямото попадение на Узиел Гал, той е родител и на други оръжия. МР9 Ruge например е създаден от Гал през 80-те години на миналия век и е опит да бъде надминат Узи. Макар той да не е успешен, оръжието всъщност е много добро. Функционалността и боеспособността остават непроменени, но се създава едно по-издръжливо и удобно оръжие. Почти изцяло е променен дизайна, за да бъде дори още по-ефективен и балансиран. Освен това са сменени и материалите. Вече се използват здрави полимери, за да стане автоматичния пистолет още по-надежден и лек. Побира 32 патрона в пълнителя си и стреля с 9x19mm патрони, най-популярния за автомати тогава калибър. За съжаление оръжието така и не намира широк пазар и сериозен интерес.

Print Friendly, PDF & Email