BCM_AR-15-600x320
AR-15 е пословично известна американска полуавтоматична карабина. Тя е може би най-разпространеното оръжие за „цивилна“ употреба в САЩ. Поради сравнително ниската си цена и леки закони за закупуване и притежание, пушката е истински хит в Америка. Именно с нея стават повечето масови убийства в страната, заради което продажбата на карабината е повод на много дебати, дискусии и спорове в американското общество на тема „за или против лесното разпространение на огнестрелни оръжия”.

AR-15 e сравнително малка за подобен тип оръжие. Лесна е за употреба и с нея могат да стрелят дори слаби и нетренирани хора, жени и деца. Именно това е една от причините да е толкова популярна сред американците. За сметка на това  пушката е много мощна и смъртоносна. Разликата между нея и „по-големия ѝ брат”, известната M-16, използвана от американската армия, е много малка. Нова пушката може да се намери за около 1000 долара, което също има много голям принос за разпространението ѝ. Предлага се във всякакви цветове и с всякакви модификации – заглушители, мерници, стабилизатори, допълнителни пълнители и много, много други, заради които цената ѝ може да нарасне многократно.

Първоначално AR-15 e създадена като малка полуавтоматична пушка за американските военни сили от компанията ArmaLite през далечната 1957 г. Изобретява я легендарният Юджин Стоунър, който заедно с Михаил Калашников се смята за най-великия дизайнери на огнестрелни оръжия. Поради финансови причини обаче, фирмата продава дизайна на известната компания Colt. От Colt не стоят със скръстени ръце, правят редизайн на пушката, увеличават боеспособността ѝ и така създават едно от най-популярните оръжия на всички времена, символът на войната във Виетнам – M-16, оръжие, което и до днес е на въоръжение в американската армия. От Colt обаче не се отказват и от първоначалната си инвестиция и през 1963 г. пускат AR-15 за продажба за граждански цели. Оръжието веднага става голям хит и от тогава до днес набира все повече популярност. И макар търговската марка “AR-15” да е притежание на Colt, разновидности на пушката се правят, продават и разпространяват под различни имена от много други компании.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Пушката стреля с 5.56 мм. патрони, които са малки, но за сметка на това куршумите се движат много бързо, увеличават обхвата на оръжието и са достатъчни, за да нанесат смъртоносни рани. Скоростта на куршума е 975 м/сек. Благодарение на модификациите си AR-15 може да побира до над 100 патрона и въпреки че пушката не е автоматична, опитен стрелец може да изстреля десетки патрона за 1 минута (800 при напълно автоматичната версия). Максималният обхват на пушката е между 400 и 600 м., отново в зависимост от модела и модификациите. Благодарение на тях AR-15 може да бъде и изключително точно оръжие, което я прави и предпочитана за спорт и лов. Голямо предимство е теглото ѝ – между 2.27 и 3.9 килограма.

AR-15 е направена от специален алуминиев метал, който е изключително лек и устойчив на корозия и машинна обработка. Модулният дизайн позволява, както споменахме, използването на множество аксесоари, сред които най-голям хит са предните ръкохватки, осветителните системи, уредите и мерниците за нощно виждане, лазерното насочване и много други. Може би няма оръжие на света, което да има повече модификации от AR-15. Мушката се регулира по височина, а мерникът – по височина и хоризонтал. Лесно може да се адаптира и пригоди за всяка ръка, независимо колко е голяма. Малкият калибър и тегло правят отката слаб и подходящ за по-слаби хора. Самият дизайн е изключително ергономичен, а работата с пушката, стрелбата, монтирането на допълните екстри и смяната на пълнителите, става почти интуитивно. Пушката може да стреля и автоматично, но това се спира фабрично, за да се отговори на изискванията на Американското бюро за алкохол, тютюн и огнестрелни оръжия (ATF), което забранява продажбата и притежанието на напълно автоматични оръжия от цивилни граждани. Оръжието е популярно в много страни по света като Австралия, Австрия, Канада, Германия, Италия, Франция, Великобритания и много други. Във всички тези страни то не е незаконно, но изискванията за притежанието му са много различни – при някои е позволено само за ловци и спортисти, при други – само при доказване на изключителна нужда и т.н. Навсякъде обаче да се сдобиеш с AR-15 е ако не невъзможно, то много по-трудно, отколкото в САЩ.

AR15_A3_Tactical_Carbine_pic1

AR-15 е едно страхотно оръжие за масовия клиент – евтино, качествено, надеждно, леко, лесно за употреба, красиво, бързо, с безброй възможности за модификация, с малък откат, смъртоносно и най-вече – на една ръка разстояние  от притежанието му. Затова и няма нищо чудно, че се превръща в най-популярното оръжие за гражданска употреба в САЩ. И въпреки това AR-15 е символ на злото в американското общество. Именно това е оръжието, което винаги е в центъра на дебатите против лесното разпространение и продажби на огнестрелни оръжия. Почти всички масови убийства  (които са почти ежедневие) се случват именно с AR-15. Все повече стават противниците на оръжието и тези закони като цяло. Американското общество се надига, но сякаш няма кой да го чуе. И причината за това е много проста.
20387855_BG1

Над 4 милиона души в САЩ разполагат с AR-15 – оръжие, направено не за самозащита, а за да убива. Това е индустрия за милиарди, от която трудно биха се отказали големите компании. В момента само тази автоматична пушка носи 1 милиард печалби от всеки 4 за продажби на оръжия изобщо. Средно една такава пушка струва 1000 долара, а повечето потребители дават около 500 допълнително за модификации и аксесоари (често и много повече). Специалисти се изказват, че АR-15 е най-големият икономически двигател на оръжейната индустрия в САЩ. Забраната  на това оръжие, с което обикновено се случват масовите убийства, би довела много компании до огромни загуби, затова е трудно да повярваме, че когато са замесени толкова много пари някой ще забрани реално AR-15.

Оръжието не убива само. Факт е, че масовите убийства стават с тази пушка, но изненадващи статистики показват черно на бяло, че в районите в САЩ, където оръжията се разпространяват по лесно, престъпленията и убийствата значително намаляват. Милиони хора в страната се пазят със своите огнестрелни оръжия и фактът, че толкова много граждани са въоръжени и имат право да стрелят, карат престъпниците да се замислят преди да действат. Това дали оръжията са зло или дори обратното, е въпрос на който не може да се отговори еднозначно. Но все пак, дори да приемем, че лесното разпространение на оръжия реално помага за самозащитата и намалява престъпленията, на кому все пак е нужно толкова мощно и смъртоносно оръжие като страхотната иначе пушка AR-15?

Именно с нея са извършени масовото убийство в щаба на Военноморските сили в САЩ през октомври т.г. (13 загинали), нападението на Райън Ланза в Нютаун, Кентъки (28 загинали, 22 от които деца), убийството в киносалона по време на премиерата на филм за Батман в Аурора (12 убити), убийството в Колидж Стейшън (6 убити, убиецът се самоубива) и още много, много други.

Print Friendly, PDF & Email