14.1.2014.3D-Printer

Снимка – www.purpleplatypus.com

3D принтирането е технология, за която сигурно чувате често и за която със сигурност ще чувате все по-често. Научна фантастика, превърната в реалност –  това е бъдещето на производството в много сфери, включително и в областта на сигурността. В настоящата статия ще разгледаме за какво може да се използва тази технология в нашата сфера и ще дадем конкретни примери. Но преди да стигнем до там е задължително да обясним какво всъщност представлява тя.

3D принтирането е процес, при който се наслагват слоеве пластмаса, метал или други материали, за да се създаде даден предмет. Преди това обаче този предмет, независимо какъв е, се създава на компютър частица по частица със специален софтуер. След това тези частици, или направо целия предмет буквално се напечатват от специални принтери, които обикновено работят с пластмаса. Или иначе казано – 3D принтирането превръща дигитален модел в реален, триизмерен обект. Различни фирми предлагат 3D принтери за домашно ползване, в момента можете да си закупите такъв на цена между $500 и $2000, а самото „мастило“ – пластмаса, около $20-30. Разбира се, съществуват и много по-големи и скъпи подобни принтери, които „напечатват” гигантски предмети. Възможностите ви с 3D принтирането са буквално неограничени. Може да се създаде абсолютно всичко, във всякаква форма, вид и разновидност. Ако сте любопитни точно какво може да напечатате, взимайки схемата директно от интернет, само разгледайте тези два сайта –  http://www.thingiverse.com/ и http://www.makexyz.com/.

Снимка - www.engadget.com

Снимка – www.engadget.com

Ако имате такава „джаджа” в дома си ще можете буквално за секунди да си напечатвате всякакви предмети, каквито ви трябват – резервни части, калъфчета, клещи, чаши, скулптори , произведения на изкуството и какво ли още не. Всички тези неща можете да си ги създадете сами на компютъра, а ако нямате техническата способност съществуват стотици сайтове, които предлагат безплатни схеми на модели, готови за печат. Но силата на 3D принтирането далеч не е в забавната и полезна употреба у дома. Все повече големи и сериозни фирми се занимават със създаване на сложни 3D предмети. Вече са измислени специални принтери, които създават резервни части за коли, в медицината вече се правят опити за принтиране на крайници и органи и се предполага, че до 20 години, благодарение на тази технология вече няма да има инвалиди и нужда от трансплантации. А сега NASA изпраща първия 3D принтер в Космоса, за да могат астронавтите да създават необходимите им инструменти и екипировка. По този начин ще се спестят много разходи по транспортиране до космическите станции и астронавтите ще имат повече възможности за изпълняване на ремонти и други задачи. И всичко това е едва една мъничка част от възможностите на 3D принтирането.

Снимка -moodle2.greshamhs.org

Снимка -moodle2.greshamhs.org

Ако все още се чудите защо тази технология става толкова популярна, нека уточним нейните предимства. Първо – технологията е евтина и достъпна. Второ – тя е лесна за използване от всички и позволява буквално неограничени възможности за разработка на всякакви предмети. Трето – 3D принтирането позволява от процеса на планиране да се мине директно към процеса на изработване. Това означава край на дългото плануване, скъпите материали, големият екип от хора, сложните машини.  3D принтера сам по себе си е една малка фабрика. Той позволява бързо и евтино да се създава „от нищо нещо”, дава възможност да се правят десетки опити и грешки, да се експериментира и това да не е толкова фатално и скъпо.  Ето защо според мнозина именно 3D принтирането е технологията на века и ще бъде най-голямата революция в технологиите от интернет насам.

Първият 3D пистолет

Първият 3D пистолет

Както сами можете да се досетите, няма как тази технология да не намери голямо приложение във военната промишленост и сферата на сигурността и охраната. Миналата година, например, беше създаден първият 3D пистолет, който може да се напечата вкъщи. Оръжието, наречено The Liberator,  се състои от 15 пластмасови части и един метален елемент, който служи като ударник и може да бъде направен от пирон. Изстрелва само 1 патрон, но е доказано ефективен. И макар пистолета да беше забранен, заради опасения, че може да се използва от престъпници, той започна една нова ера в 3D печата.

3D пистолета на Solid Concepts

3D пистолета на Solid Concepts

Наскоро пък тексаската компания Solid Concepts създаде първият ефективен метален 3D пистолет.  От пистолета успешно са изстреляни повече от 50 куршума и стрелецът е успял да направи няколко изстрела с изключителна точност на разстояние от почти 30 метра. Оръжието е копие на М1911 и е изработено от 33 елемента от неръждаема стомана и има приклад с въглеродно покритие, гравирано с лазер за максимална стабилност на захвата. Самото сглобяване отнема не повече от 7 минути. От компанията казват, че създаването на оръжието е било неминуемо по-лесно и евтино, отколкото правенето му във фабрика. В същото време обаче технологията е достатъчно скъпа и сложна, за да не може да се използва от всички и обикновени престъпници да си създават сами оръжия. „Някои хора все още са заблудени, че триизмерното принтиране не е нито точно, нито здраво и ние се стремим да променим това мислене“, казват от компанията. И го доказват, правейки надеждно и здраво оръжие. Според все повече експерти триизмерното принтиране тепърва ще набира сила в оръжейната индустрия. Така много лесно могат да се правят резервни части за оръжия, което би било много ефективно на бойното поле, например. Вместо да се доставят нови оръжия или части, в бъдеще те ще могат да се създават директно в базата. Освен това самите части ще бъдат много по-евтини. А този пистолет далеч не е всичко – все повече стават компаниите, които разработват прототипи на сериозни оръжия чрез 3D технология. И макар тя да среща много противници конкретно в тази сфера, колелото вече се е катурнало…

Самолет с 3D части в конструкцията  Снимка -  3des.org

Самолет с 3D части в конструкцията
Снимка – 3des.org

Във военната промишленост новата технология също набира сила. Все повече стават компаниите, които разработват всякакви военни технологии на база 3D принтирането. Части за машини, самолети, дронове, дори кораби. В случая се набляга особено много на резервните части, които за военната индустрия са от първостепенна важност. Така ако дадена скъпа машина се развали по време на учение или военна акция тя обикновено става безполезна или оправянето й е трудоемко, бавно и скъпо. Но не и с триизмерното принтиране. То може да напечата всяка една част, в зависимост от нуждата и независимо от формата й. При това моментално и евтино. Наскоро беше създаден първият истински боен изтребител с триизмерно напечатани елементи в конструкцията си. Производството му доказа черно на бяло колко много се намаляват по този начин разходите за създаване и ремонт. Но това не е всичко- почти междувременно компанията  Аrch Aerial съобщи, че е направила първият дрон, сглобен изцяло от 3D части. Според създателите му най-голямото предимство на технологията е, че са успели да преминат от етапа на проектиране до изпълнението на проекта в рамките на часове, нещо, което било невиждано досега. Дронът е надежден, стабилен и може да бъде използван както за цивилни цели, така и за охранителна дейност. Освен това голямо предимство е, че частите му се сменят изключително евтино и лесно. Нещо от особена важност за този тип малки и много чупливи летателни апарати.

3D дронът на  Аrch Aerial

3D дронът на Аrch Aerial

A това далеч не е всичко. Триизмерното принтиране може да се използва за направата на всякакви охранителни технологии – камери, датчици, аларми, специални врати и дори такива, каквито досега не сме виждали. Да се изброят всички примери за успешната употреба на 3D принтирането е непосилна задача. Едно обаче е сигурно – тепърва тази технология ще навлиза в живота ни, медицината, производството, изкуството и сигурността. А може би един ден да си представим света без 3D принтери ще е същото каквото е да си го представим днес без компютри.

Ако темата ви е любопитна можете да изгледате интересния документален филм на VICE за 3D оръжията:

Print Friendly, PDF & Email