Оборотите в сектор „Охранителна дейност” са се понижили до нивата от 2007 год. Низходящата тенденция беше обявена от анализатори на Националната асоциация на фирмите за търговска сигурност и охрана.

През 2007 год. приходите в бранша са достигнали 450 млн. лв. Пикът на постъпленията в сектора е бил достигнат през 2010 год, когато са били привлечени 609 млн. лв.

Отстъплението през 2011 год. е продължило и през 2012 год. Първоначалните прогнози са, че нивата на приходите ще са под 500 млн. лв.

Статистиката на асоциацията, в която членуват около 40 от общо 1300 лицензирани охранителни фирми, показват, че през изминалата година 27% от компаниите са преустановили своята дейност.

Според експертите причината за драстичното свиване на оборотите е икономическата криза и порочната практика като най-голямо предимство при избора на победител в обществените поръчки да се взима под внимание най-ниската ценова оферта.

Членът на УС на националната асоциация Петко Иванов смята, че ниските цени не могат да гарантират високото качество и сигурнoстта на клиентите.

Експертът смята, че пренебрегването на професионалистите заради по-високата цена на предлаганите от тях услуги, дава широко поле за изява на криминогенния фактор.

Print Friendly, PDF & Email