sam-aliceaЗачестилата напоследък практика за заменяне на полицията с частна охрана, която не подмина дори България, продължава. Следвайки примера на други американски градове, жители на един от кварталите в град Хюстън, Тексас, решиха да наемат частни охранители, които да се грижат за сигурността им, защото на полицията вече не може да се разчита, съобщава местният сайт Кhou.com.

С население от над 2 100 000 души, Хюстън е четвъртият по големина град в САЩ и най-големият в Тексас. Жителите на един от най-населените квартали в града, с близо 5500 жилища, са решили да наемат частна охранителна фирма, която да пази улиците. В интервюта гражданите казват, че престъпността в квартала се е вдигнала до нетърпими нива и полицията не може да се справи с нея. „Когато разбрахме, че са обрали дома ни, ние чакахме полицията над 45 минути. Откраднаха ни 20 000 долара и много ценни вещи. Никой не направи нищо”, разказва жител на квартала.

Кражбите и насилието в района принуждават местните да започнат масивна кампания за събиране на средства и наемане на частна фирма, която да патрулира. За шест седмици с дарения и такси представители на квартала успяват да съберат 216 000 долара. От желаещите се събират по 250 долара на семейство на година, за да се плати за охрана. Въпреки че това са много пари, най-вече за възрастните и по-бедни хора, много от жителите казват, че „с удоволствие” ще бръкнат в джоба си, стига сигурността им да е гарантирана.

Частната охрана на квартала ще струва 200 000 долара на година и ще бъде съставена единствено от въоръжени професионалисти, които знаят как да се справят в екстремни ситуации. Много от охранителите ще бъдат бивши морски тюлени.

Охраната ще бди над целия квартал, макар не всички домакинства да са съгласни да дават пари за това. За хората, които си плащат обаче, ще има специални преференции – ескортиране на членове на семейството в опасни часове на денонощието, наблюдение на къщата, докато обитателите ѝ са на почивка и други.

Print Friendly, PDF & Email