japan-flagЯпонската армия формира специално подразделение за компютърна защита, която да се бори с хакерските атаки насочени към военната инфраструктура, съобщава dir.bg. Новото подразделение вече е участвало в секретно съвместно учение с експерти от Пентагона, казаха източници от японското Министерство на отбраната.

Защитата на правителствени компютърни мрежи до сега е осигурявана от експерти от различните щабове. Новото подразделение ще обедини и съгласува усилията им, ще подтиска опитите да бъдат разбити информационните системи на армията и флота. Програмистите ще контролират и всички държавни компютърни системи.  Предвижда се през 2015 г. да бъде създаден правителствен Център за кибернетична сигурност, който да координира цялата дейност.

Освен това правителството реши да подкрепи пазара на частните фирми за кибер сигурност. Според експерти до 2020-та година този бранш ще носи приходи от около 6-7 млрд. долара годишно. По официални данни миналата година компютърните системи на японски държавни организации и частни компании са били атакувани от хакери 12,8 милиарда пъти – рекорден брой опити, откакто се води подобна статистика от 2005 г., съобщи правителственият Институт по информатика и комуникационни технологии

Print Friendly, PDF & Email