Снимка - japandailypress.com

Снимка – japandailypress.com

Япония възнамерява да разшири правомощията на специалните си служби, съобщава Japan Times. Правителството на страната спешно подготвя закон, който да разшири правомощията на службите си с цел борба срещи киберепрестъпления и заплахи. В момента Националният център за информационна сигурност не може  да предприеме необходимите стъпки в борбата срещу заплахите навреме, заради необходимостта от получаване на различни разрешителни и заповеди.

Новият законопроект обаче ще позволи на Центъра и на правителствената Координационна група за оперативна сигурност да избягат от бюрократичните бавения в чакане на заповеди и разрешителни, за да могат те да получават незабавно нужната информация. В допълнение, документът трябва да подобри координацията между 13-те оператора на критична инфраструктура в Япония в сферата на финансите, транспорта и енергетиката.

Според изследвания само за 2012-та година в страната са били регистрирани 1.08 млн. опити за кибератаки на правителствени мрежи, което означава, че опити за хаквания са правени веднъж на всеки 10 секунди. Това е с 64% повече от 2010-та и за да се спре ръста на киберпрестъпленията са нужни крупни мерки, казват от правителството.

Print Friendly, PDF & Email