ChinaВтори взрив избухна в северната провинция Шанси в Китай и отне днес живота на един човек, предаде Франс прес, цитирана от Dnes.bg. Само 10 дни след атентата на пекинския площад „Тянанмън“, при който загинаха 5 души, това е втори знаков терористичен акт.
„Имаше няколко последователни експлозии на малки взривни устройства в близост до централата на ККП в Тайюан“, столицата на Шанси, обяви полицията на града в официалния си микроблог. Те са избухнали малко преди 8 часа местно време. Убит е един човек, осем са ранени. В тежко състояние е една жена. До експлозиви в Китай прибягват най-често отчаяни хора, които по този начин слагат край живота си. Понякога при тези взривове има случайни жертви. Разследващите са открили на мястото на днешните взривове парчета от сачмени лагери и електронни взривни устройства. Според медиите вероятно става дума за самоделни бомби, които е трябвало да предизвикат големи поражения. Някои от взривните устройства са били поставени в цветните лехи на входа на сградата, където се помещава регионалният комитет на Китайската комунистическа партия. На снимки, публикувани в китайски социални мрежи, се виждат пробити гуми на коли и надупчени врати. На други се виждат разбити предни стъкла и парчета стъкло на пътното платно. На една от снимките мъж държи едри метални топчета, очевидно открити в отломките. Общо са повредени двайсетина автомобила. Според някои медии са били чути 7 експлозии, усетени на 100 метра от взрива. Други двама свидетели са чули оглушителен шум и са видели пушек точно преди да видят експлозия на камионетка.

След атентата на площад Тянанмън“ при който загинаха 5 души, властите цензурираха интернет. След атентата в Тайюан обаче снимки от инцидента се разменяха свободно в мрежата. Правителствен служител от служба по сигурността в Китай обвини радикалната групировка Ислямско движение на Източен Туркестан, че стои зад терористичния акт на площада „Тянанмън“ в Пекин.

Print Friendly, PDF & Email