S5Бурното развитие на охранителния бизнес в Китай се съпътства от една тенденция – все повече випускници на университети търсят реализация в този бранш. От 2010 г. в Китай действа нов закон за частната охранителна дейност. От тогава секторът е станал по-прозрачен и в страната са навлезли и чуждестранни охранителни компании.

Според собственика на компанията Weldon Security Service Фенг Фулай, до преди няколко години работата като охранител е била привлекателна предимно за бивши военни на възраст около 50 години. „Все повече наши клиенти изискват професионални охранителни услуги, а от това се подразбира, че на охранителите са необходими качества, умения и навици, които се изучават в университетите. Все по-важна се оказва езиковата и техническата подготовка, позволяваща справяне с високотехнологични електронни устройства, обяснява Фенг Фулай.

Един от охранителите с висше образование в компанията Weldon Security Service е Бу Янчун. Той е започнал работа преди 3 години с месечна заплата от 2500 юана (408 долара). „Както много други колеги, първоначално и аз смятах работата си за не много престижна, но пък ми се стори интересна и обещаваща за кариерно развитие“, споделя Бу Янчун. Днес 26-годишният охранител и бакалавър по външна търговия е вече заместник-директор на отдела по логистика във фирмата. Той вече е със заплата от 6000 юана (близо 1000 долара) и добри перспективи.

Print Friendly, PDF & Email