emigrantiНараства броят на държавите от Европейския съюз, които наемат за охрана на бежанските центрове частни охранителни фирми, вместо това да правят местните полицейски структури, съобщава порталът ohrana.ru.

Във Великобритания отдавна е практика частни охранители да се грижат за реда и сигурността на центровете за емигранти. На територията на Обединеното кралство те са общо 7, като освен това има 2 центъра от закрит тип. По данни на лондонската охранителна фирма „Serco“, охраняваща центъра в град Колнбрук, през него от 2004 г. са преминали около 40 000 души. Представители на G4S, които охраняват други 3 центъра, са изразили готовност да увеличат капацитета на тези заведения, ако това се налага. Центровете за бежанци във Великобритания се „проверяват“ от независими граждански организации, в състава на които се привличат доброволци, и които отчитат дейността си пред правителствените служби.

В Испания има сключени договори с частни охранителни компании за охрана на откритите центрове за бежанци. За центровете от закрит тип, където се настаняват емигранти без документи за самоличност, има забрана да бъдат управлявани от частни компании. Изключение правят само известните като CETI социални центрове в болници и за защита на деца. Такива центрове са изградени и в Сеут и Мелил – автономни испански анклави в северната част на Мароко.  През април испанските охранителни компании Eulen Seguridad и Serramar  Surveillance and Security са сключили договор за охрана с испанското правителство на стойност 6,49 милиона евро. Този договор е бил предшестван от търг по обявена обществена поръчка.

Във Франция законът повелява, че центровете за емигранти са изключителна държавна собственост, но това не изключва дейности на частни охранителни компании. Например Gespa, част от консорциума GDF-Suez, е спечелила търгове за охрана не само във Франция, но и в Италия – в Градиска-д’Изонцо и Лампедуза.

В Италия, където проблемите с бежците са най-големи, е обявен поредният конкурс по обществена поръчка за охрана на стойност 8,2 милиона евро.

В Гърция бежанските центрове в момента се охраняват от полицията, но правителството е обявило обществена поръчка за наемане на фирми за охрана. Парламентът на Гърция е приел законодателни промени, опрастяващи процедурите за охранителни компании, желаещи да работят в този сегмент.

В България, както SECURITY.BG вече писа, охраната на центровете за бежанци в София – в Овча купел, Военна рампа и Враждебна се осъществява от частната охранителна фирма „БАТ Секюрити“.

През март Европейската конфедерация на охранителните сдружения (CoESS) публикува доклад, в който се споделя готовността на частните охранителни компании да предоставят услуги, които досега са били от юридическата компетенция на съответните правителствени агенции. Като пример е посочена Швеция, където за парите, съставляващи заплатата на 1 полицейски служител, могат да бъдат наети 3 охранители.

Print Friendly, PDF & Email