Снимка - "Northrop Grumman"

Снимка – „Northrop Grumman“

Безпилотен самолет с размера на „Боинг 757“ се готви да стане новото попълнение в американската армия, съобщава Wired.com. Военноморските сили казват, че туко-що е завършил деветият успешен полет на дрона наречен „Тритон”. Той е подобрение на своя предшественик, известният „Global Hawk”.

„Тритон” разполага с рекордния за безпилотен самолет 135-метров размах на крилете, което ще му позволи да достига до огромна височина и да бъде дори още по-незабелязван. Дронът е предназначен за наблюдение и разузнаване. Разполага със специален сензорен пакет, който му дава възможност за изглед на 360 градуса от над 2000 морски мили. „Тритон” има и уникална система за защита против гръмотевици и замръзване, благодарение на която е способен да навлиза сред всякакви облаци, в случай на нужда. В състояние е и да се възстанови от сътресения, причинени от турбуленция.

До този момент дронът е извършвал полети до 9,4 часа, но създателите му от Northrop Grumman твърдят, че той е способен на полети до 24 часа. Благодарение на здравината си този безпилотен самолет ще е способен да прави маневри за наблюдения, каквито никой друг до сега не е могъл. Първоначалната поръчка на американската армия, направена през 2008, е за 68 дрона „Тритон”, на обща стойност 1.16 млрд. долара. Очаква се те да влязат в употреба през декември 2015.

Всичко за този тип дронове четете в Security.bg.

Print Friendly, PDF & Email