Снимка - bTV

Снимка – bTV

През 2017 г. Великобритания ще пусне в обръщение най-сигурната монета в света, съобщава bTV. Това ще бъде специална 12-ъглова версия на досегашната монета от една лира, тъй като в момента тя е станала твърде лесна за фалшифициране. Формата й ще бъде като старите три пенса, които излязоха от обращение през 1971 г.

Около 41 млн. (около 3%) от досегашните монети от 1 лира в момента са фалшиви и около 2 млн. фалшиви лири излизат на пазара всяка година. Новата монета е представяна като „най-сигурната в света”. Тя ще бъде направена от два метала в различни цветове и ще включва най-добрата технология за сигурност на производителя на парични знаци Royal Mint, за да бъде разпознавана във всеки етап на паричния цикъл. Кралицата ще бъде на предната страна на монетата, а с публично допитване ще бъде решено какво да бъде изобразено на другата.

Дизайнът на настоящата монета от 1 паунд е на повече от 30 години и става все по-уязвим по отношение на фалшифицирането с течение на времето. Нашата цел е представянето на новаторска нова монета, която да спомага за намаляване на възможностите за фалшифициране и която да повиши общественото доверие в разменните монети в Обединеното кралство“, казва главният изпълнителен директор на Royal Mint Адам Лорънс в съобщение до медиите.

Print Friendly, PDF & Email