Училището, където се случи трагедията

Училището, където се случи трагедията

Ученик взе 20 деца за заложници в училище в Москва, съобщава bTV. Той нахлу в сградата с малокалибрена пушка и карабина, застреля полицай и учител и взе за заложници цял клас.

Малко по-късно заложниците са освободени, а ученикът e задържан и идентифициран. Младежът на име Сергей бил отличник от 9 клас и трябвало да завърши с пълни почести. Той обаче имал проблем с 37-годишния си преподавател по география Андрей Кирилов, който се опитвал да му попречи. Похитителят влязъл в училището и заплашил охраната, търсейки конкретния учител. Гардът обаче успял да натисне паник бутона и извикал полицията, която пристигнала моментално. Започнала престрелка, в която бил убит един от полицаите, а друг бил ранен. По-късно момчето успяло да рани един от учителите, който починал в болницата.

Сергей се барикадирал в кабинета по биология, където държал за заложници 20 деца на 15-годишна възраст. В училището имало много други малки деца, но един от учителите успял да събере всички и да ги заключи във физкултурния салон докато всичко приключи.

Над 50 полицейски автомобила отцепиха сградата. Операцията се проведе лично от вътрешния министър Владимир Колоколцев и шефа на федералното следствие Александър Бастрикин. По-късно всички бяха извадени от сградата невредими. Снети са им показания и са иззети телефоните за евентуални записи на случилото се.

Нападателят не представи искания и бе отведен от служителите на реда. Преди това обаче успя да произведе най-малко 11 изстрела. Бащата на похитителя участва активно в преговорите и помогна за задържането му. Всички руски училища имат въоръжена охрана, съгласно закон, приет след терористичната атака срещу училището в Беслан, Северна Осетия, през 2004 г. Като предпазна мярка училищата в района бяха оградени с полицейски кордони и евакуирани.

Print Friendly, PDF & Email