OuklandОбществеността в калифорнийския град Оукланд (САЩ) се опитва да намали печалната известност на града с високата престъпност. Различни граждански сдружения предприемат инициативи в тази посока. Повод за тревога напоследък са станали две убийства. Едното – на 66-годишна жена, която била застреляна зад волана на автомобила си, а другото – убийство на 8-годишната Алейша Керидан на 17 юни на входа на собствения ѝ дом има само хипотези. Жителите на града сериозно се замислят дали да не платят на частни охранителни фирми, които да обезпечат допълнителна безопасност.

Разбира се, изниква въпросът за заплащането и тук предложението може да бъде само едно – гражданите сами да плащат за желаната от тях допълнителна сигурност. „Жалко е, че гражданите стигат до такива крайности – да събират пари за безопасността си“ – коментира Либи Шаф от Общинския съвет. По доброто решение е да бъде разширен щатът на местното полицейско управление, където в момента са ангажирани 75 полицаи и 36 цивилни. Така на жителите на Оуклан няма да се налата да дават допълнително пари.

Междувременно заможни граждани вече се обръщат за допълнителни услуги директно към една от големите частни охранителни фирми First Alarm. Цената на индивидуалната защита за всеки дом от тази компания е само 15 долара месечно. Разбира се, това е само за охрана с технически средства. Тепърва ще се пристъпва към предлагане на патрули за определен район, което не може да стане без разрешение на местната власт.

 

Print Friendly, PDF & Email