Снимка - geeky-gadgets.com

Снимка – geeky-gadgets.com

Робот охранител ще пази кампус в известната американска Силициева долина, мястото където са събрани голяма част от най-големите високотехнологични компании в света, съобщава Gigaom. Роботът е модел K5, висок е 1.5 м. и е дело на компанията Knightscope. Формата му наподобява куршум, оборудван е с всякакви камери и сензори и изпълнява ролята на денонощен неуморим полицай. В случай на опасност K5 не реагира, а съобщава на органите на реда.

К5 е може би най-развитият охранителен робот в света пуснат в действие. Той може да вижда, чува и помирисва, за да установи наличие на биохимикали или радиация. Освен това събира данни като регистрационни номера на автомобили, записва видео и термични образи. Роботът се самозарежда и се движи самостоятелно. Knightscope създава К5 след масовото убийство в началното училище в Сенди Хуук с идея да се предотвратят нови подобни инциденти. Роботът-охранител може да уведоми властите, веднага щом възникне проблем, прилагайки полезна информация, като видео от мястото на инцидента или номер на кола.

Според изпълнителния директор на компанията Уилям Ли, целта на К5 е да накара замислящия престъпление поне да се разколебае, ако не се откаже и оттегли. А в случай, че предприеме действия, роботът ще алармира полицията и ще запише случващото се. Ли се надява че K5 може да помогне престъпността да се намали наполовина в районите, където функционира.

Print Friendly, PDF & Email