28.01.2014 АЕЦ

Запорожска АЕЦ
Снимка – tsn.ua

Украйна се готви за възможни бомбени нападения срещу атомни централи, заради многото анонимни заплахи изпратени в последните дни, съобщавт местните медии. Министърът на енергетиката заяви, че всички централи в страната са със специален режим на охрана.

Заедно с проявите на екстремизъм зачестяват и анонимните заплахи за хидроелектростанции, а също така за обекти на атомната енергетика, чиято повреда може да доведе до особено тежки последици за населението на Украйна и съседни страни. Събитията, които стават около обектите на националната система на енергетиката, създават заплаха за сигурността в страната и за нейното функциониране, а също така и за живота и здравето на хората”, се казва в съобщение, поместено на страницата на СБУ (Службата за сигурност на Украйна.)

Освен това СБУ предупреждава, че е възможно да има опити за унищожаване, кражба или повреждане на предмети, които имат голяма икономическа стойност и или значение за отбраната, с цел да се отслаби държавата, да се наруши обществената сигурност. В Украйна функционират 4 атомни електроцентрали с общо 125 енергоблока. На украинска територия е и централата на второ място по мощност в Европа – Запорожската АЕЦ, с обща мощност от 6 хил. мегавата. В случай на нападение и авария, трагедията с Чернобил ще бъде „детска игра”, сравнена с избухването на тази централа.

В  Киев недалеч от общежитията, в които живеят бойците от „Беркут“, е бил намерен застрелян старши сержант от отдела на държавната служба за охрана на районното управление на милицията. Междувременно протестиращите продължават да завземат различни сгради на управлението. В нощта срещу понеделник без съпротива беше завзето министеството на правосъдието. В сградата имало едва 3-ма охранители. Завзети са и сградите на министерствата на земеделието и енергетиката.

Print Friendly, PDF & Email