Измислиха уникален робот, който служи за охрана и едновременно с това се грижи за болни хора, съобщава „Телеграф“. Роботът е кръстен Линда и струва 25 000 британски лири. Линда е специален робот, който е с човешки бой и прилича на шахматна пешка.

Роботът има няколко функции. Той може да бъде използван в болници, домове за възрастни и частни жилища. Линда е така измислена, че буквално да патрулира сред стаи и коридори, да наблюдава и алармира. Създателите й  твърдят, че тя може да бди над пациенти в болници, да ги придружава до тоалетната или други места, да премества различни предмети в стаята, да мете и предава съобщения.

Същевременно роботът може да бъде използван и като страхотна подвижна охрана и система за видеонаблюдение в големи бизнес сгради и. За около 3 месеца, без никаква информация, дадена от хора, Линда е способна да се пригоди към всяко място, да се „запознае“ с хората в него и с околоностите, да си създаде модел на ежедневни дейности и да се научи кога ситуацията е обикновена и кога в сградата става нещо нередно. Роботът може да сканира за пожари, крадци и извънредни ситуации и да алармира на органите на реда.

Макар в момента Линда да е все още в работна и изпитателна фаза, нейните създателите се надяват скоро тя да влезе в масова продажба и реално да помага на хора в нужда. Роботът се разработва от учени по интелигентна роботика в университета в Бирмингам.

Print Friendly, PDF & Email