turkey-Syria-border-mapТурция задържа камион с оръжия предназначени за Сирия, съобщава  Дарик Нюз. Арестувани са трима души, включително сириец. Силите за сигурност са спрели камиона в южната провинция Хатай и са открили вътре значително количество оръжия и боеприпаси. Шофьорът и пътниците твърдели, че превозват провизии от турска НПО.

Турция подкрепя ислямистката опозиция, но отрича да изпраща оръжия. Въпреки това през декември местни медии съобщиха, че страната е предоставила 47 тона оръжие на бунтовниците от юли до декември 2013 г. Министърът на отбраната Исмет Йълмаз отрече информацията и заяви, че са изнасяни само ловни пушки.

Междувременно стана ясно, че Турция започва изграждането на 4-метрова стена на границата си със Сирия в област Газиантеп. Това е малка част от общо над 900-километровата граница. Въпреки това Турция ще продължи да спазва политиката на „отворени врати“ за бягащите от гражданската война, въпреки че понякога временно затваря някои свои гранични пунктове близо до силно размирни сирийски райони. За момента Турция е приела над 600 000 сирийски бежанци.

Print Friendly, PDF & Email