Турция удължи с още 3 месеца извънредното положение в страната. Това е шестото поред удължаване на извънредното положение, което беше наложено на 21 юли 2016 г. след опита за преврат шест дни по-рано.

Решението беше подкрепено от управляващата Партия на справедливостта и развитието и  Партията на националистическото действие. Представителите на кемалистката  Народнорепубликанска партия и прокюрдската Демократична партия на народите гласуваха против. Националистите поддържаха управляващите и при референдума за въвеждане на президентска система през април миналата година. Техният лидер Девлет Бахчели наскоро заяви, че партията му ще подкрепи кандидатурата на Реджеб Ердоган за президент през 2019 г. Днес се проведе и среща между националистите и Партията на справедливостта и развитието за обсъждане на съюз за предстоящите догодина избори.

В сряда на заседание на Съвета за национална сигурност беше обсъдено предложението за  удължаване на извънредното положение и то беше утвърдено на последвалото го правителствено заседание. Парламентът е длъжен да разгледа такова предложение в рамките на едно  денонощие. Според турската конституция максималният срок на извънредното положение е 6 месеца, но няма ограничения колко пъти то може да бъде удължавано, ако правителството смята, че има заплаха от насилие и нарушаване на законния ред.

Print Friendly, PDF & Email