Снимка - sxc.hu

Снимка – sxc.hu

Оказа се, че ЦРУ е платило 15 млн. долара в периода 2002-2003 г. на Полша, за да разположи на територията й таен затвор за заподозрени за тероризъм, съобщава разкритие на „Вашингтон пост”.  Сумата е била предоставена в брой на Варшава с дипломатическа поща в началото на 2003-та.

Според разкритията, след 11 септември ЦРУ е наело вила на полското разузнаване край село Старе Кейкути в северната част на страната. Американците изцяло престроили вилата и от жилище я направили в затвор. Именно там били затваряни първите заподозрени за контакт с „Ал Кайда” на 5 декември 2002 г.

Достъпът на полската полиция до вилата бил категорично забранен. Затворът функционирал до септември 2003 г., когато затворниците били преместени в Румъния и Мароко. Външното министерство на Полша и Бюрото за национална сигурност са отказали да коментират публикациите.

Неофициални данни сочат, че Краковската прокуратура е събрала всички необходими доказателства, за да започне процедура в парламента, Лешек Милер, бивш премиер на Полша в периода 2001-2004 г., може да бъде изправен пред съда за нарушаване на конституцията с обвинение, че е разрешил създаването на таен затвор на ЦРУ в Полша. Самият Милер определи статията като „сценарий на холивудски филм”.

Print Friendly, PDF & Email