Седемдесет търговски вериги, предимно европейски, се ангажираха да проверят всички текстилни фабрики в Бангладеш и да направят необходимото за гарантиране на сигурността им, съобщава „Франс Прес“.

Сред търговските вериги, които са подписали юридически ангажиращото споразумение „пожар и сигурност“, са гиганти познати и в България като френската „Карфур“ (Carrefour), британската „Теско“ (Tesco), испанската „Индитекс“ (Inditex), (Сара – Zara), италианската „Бенетон“ (Benetton) и шведската Ейч енд Ем (H&M).

Целта на тези проверки е да не бъде допускано повторение на трагедията с рухналата девететажна сграда на 24 април, заради неспазване на строителните норми. Тогава катастрофата в „Рана Плаза“, в предградие на Дака, отне живота на 1129 души. На този ден, въпреки че са били намерени пукнати в сградата, работниците, които е трябвало да изпълняват спешни поръчки за големите западни търговски марки, са били принудени да отидат на работа.

Търговските вериги, подписали това споразумение, се задължават първо да изяснят самоличността на своите доставчици от Бангладеш. След това екипи от инспектори трябва да определят къде има големи опасности в заводите и нужда от спешен ремонт на заводите. Първите инспекции ще приключат най-рано до 9 месеца, а след това, при необходимост, ще бъдат задействани програми за ремонт.

Print Friendly, PDF & Email