erdoganТази сутрин е била извършена стрелба по охранителната полиция, разставена по маршрута на движение на турския премиер Реджеп Ердоган, съобщава агенция „Фокус”, позовавайки се на източници от турските медии.

Ердоган пристигнал на летище „Сабиха Гьокчен“ в Истанбул със специалния правителствен самолет „АНА” в 01.15 часа и потеглил с кортежа си към жилището си в квартал „Късъклъ”. Полицията е взела мерки за охрана и е засилила полицейското присъствие по маршрута за движение на премиера и най-вече на намиращите се мостове по него.

Според източниците срещу очакващите конвоя на Ердоган охранители, разставени на моста „Мустафа Кемал”, е открит огън от около 100 метра разстояние. Полицаите са легнали на земята и са поискали подкрепление. Веднага след това пристигнали специални  полицейски сили с бронежилетки. Конвоят на Ердоган е бил отклонен и преминал през моста  „Боазичи” и е достигнал безпроблемно до жилището на премиера в квартал „Късъклъ”.

Последвала е моментална акция за издирване на стрелеца, който все още не е идентифициран. На мястото на стрелбата са открити 7 празни гилзи. Издирвателните действия се водят и в момента. Намерен е един очевидец, който е чул изстрелите и е видял лице, което слага на кръста си пистолет.

За късмет няма ранени. Последният опит за атентат срещи премиера бе през 2011 г. когато престъпници атакуваха полицейската кола, придружаваща Ердоган точно в навечерието на парламентарните избори в страната.

Print Friendly, PDF & Email