A pLus bei Morgend¦mmerung

Снимка – airport-technology.com

Стачка на охранителите на едно от най-големите летища в света – франкфуртското, предизвика хаос в полетите, съобщават немските медии. Днес всички служители на сигурността започнаха стачка и демонстрации, които ще продължат 20 часа. Те настояват за увеличение на заплатите си.

От синдиката Verdi  призоваха служителите на сигурността на летището да не работят в петък от 03.00 ч до 24.00 ч. От летището предупредиха всички пътници да следят внимателно съобщенията на таблото, защото множество полети са отменени или излитат със закъснение. Близо 5 000 души работят по контрола на пътници, товари и сигурността на летището.

Най-големите немски превозвачи съобщават, че не може да се предвиди кои полети ще бъдат забавени. От Fraport заявиха, че до момента са отменени 41 полета и техният брой ще нараства. Lufthansa пък отмени около 35 полета, голяма част от които до вътрешни дестинации, достъпни и с влак.

Синдикатите настояват служителите по сигурността да получават единно заплащане от 16 евро на час, а заплатите на заетите в останалите сфери да бъдат регулирани със съответния процент. В момента работодателите предлагат между 10 и 13 евро на час, което е твърде малко, посочи говорител на профсъюза.

Франкфуртското летище обслужва повече от 100 линии до 275 дестинации в 111 страни, напомнят медиите.

Print Friendly, PDF & Email