Binary Matrix SecurityШвейцария има амбиция да се превърне в цифровия сейф на света, съобщава Dariknews. Поради все по-честите скандали и проблеми с киберсигурността – подслушване, нарушаване на човешките права и т.н, много хора търсят сигурно място, където да пазят важна електронна информация. Това е възможно да стане в Швейцария, благодарение на старите бункери в Алпите, построени по време на Студената война.

Такъв бункер, например, е Атингхаузен, в сърцето на Швейцария. Неговият адрес е таен код на GPS, площта му е 15 000 квадратни метра, а от 2011 г. бункерът е собственост на частната фирма Делталис, която ръководи от там център за съхранение на данни. Бункерът е разположен на 200 метра във вътрешността на гранитна планина и е защитаван от 4-тонни стоманени врати против ядрени атаки. Само 12 души работят в огромния и секретен лабиринт, а за да се влезе в него процедурата за сигурност е максимална. Вътре има изключително мощни компютри, които съхраняват и актуализират постоянно цифровите данни на всяко физическо или юридическо лице, което иска да запази копие от данните и информациите си в случай на компютърен или електрически срив, земетресение или терористично нападение. Данните трябва да бъдат защитени от външни щети и от всякакъв риск от външно проникване.

В момента в Швейцария има 55 подобни центъра за данни. „Мога да кажа две неща по въпроса. В качеството ми на европейски гражданин намирам за невъобразимо това, което правят американците. Второ, всичко това е от полза за нас, защото то утрои нашия бизнес за много кратко време„, казва Кристоф Ошвалд, един от ръководителите на Маунт 10, която предлага също центрове за съхранение на данни под Алпите, наречени Форт Нокс и съхраняващи дори данните на швейцарския парламент. „След скандала с АНС, всичко това е фантастично. Няма нужда да обяснявам на клиентите защо трябва да плащат„, допълва Ошвалд.

Този сектор тепърва се развива, но бъдещето му е светло. Във време в което почти цялата важна информация се пази в електронен вид и в което най-големите интернет компании в света бяха уличени, че са предавали важна информация на американското правителство, все повече хора ще имат нужда от подобна сигурност на данните си.

Print Friendly, PDF & Email