Ohraniteli_licenzПрез миналата седмица на петима души в щата Флорида, САЩ е повдигнато обвинение за продажба на индивидуални лицензи за извършване на охранителна дейност. Единият от тях е офицер от полицията, работещ в университетски кампус.

Вместо да провеждат задължителното, изискващо се от закона, обучение около 350 души получили лицензи без да стъпват на занятията, срещу 200 долара рушвет. Минималното количество часове за обучение във Флорида за придобиване на лиценз за охранител е 28 часа, от които 7 часа са задължителни занятия по стрелкова подготовка. Разбира се след обучението се полага изпит, включващ и тест за лоялност.

С получаването на такъв лиценз охранителите могат да кандидатстват за работа в пристанища, съдилища, летища, стадиони или дори затвори, навсякъде, където се изисква въоръжена охрана. Разследващите изтъкват, че работодателите много разчитат на това охранителите да са обучени и проверени. Всички, които са получили фалшив лиценз, са били наясно че нарушават закона и ще бъдат привлечени към отговорност. Ако не признаят вината си и не сключат споразумение с прокуратурата, обвиняемите могат да получат даже и ефективна присъда. Най-тежки, разбира се, ще бъдат обвиненията за организаторите на схемата – 54 годишната Гертруда Брон, отговаряща за провеждането на обучението в компаниите Access Patrol Security и Brun Protective Security в окръг Ориндж, а също 42-годишният Гефрад Никълсън, полицай, работещ в университет във Флорида, който е и инструктор по подготовката на частни охранители за въоръжена охрана.

Print Friendly, PDF & Email