Снимка - KNS/AFP

Снимка – KNS/AFP

Северна Корея се опитва да разработи електромагнитно оръжие (ЕМО), с което да блокира електронно оборудване на южнокорейската и американската армия, твърди разузнаването на Сеул, съобщават световните медии. Според шпионите от Националната разузнавателна служба (НРС), от Пхенян използвали руска технология за създаване на инсталации, произвеждащи мощен електромагнитен импулс, който може да изкарва извън строя всякаква електроника.

Мощните ЕМО са способни да свалят дори самолети или най-малко да прекъснат електрониката и навигацията им. От НРС предупреждават също, че макар Северна Корея да е изостанала значително като компютърно и интернет развитие, Ким Чен Ун гледал на кибератаките като на военно средство и мислел все повече да развива нападателни отдели в тази насока. Има документирани случаи на хакнати от Пхенян смартфони на южнокорейски граждани, които са били призовавани да стават шпиони за Северна Корея.

Според шпионите на Сеул, в Пхенян действа елитно подразделение от над 3000 компютърни експерти, специализирани в хакерските атаки. Тези атаки били насочени предимно към банки, правителствени служби, сайтове, телевизионни станции и други обекти в Южна Корея. Според депутат, пожелал да остане анонимен, Пхенян е нанесла на 846 млн. долара щети на южната си съседка от кибер атаки, в последните няколко години.

Print Friendly, PDF & Email